To wino można pić w znacznie większych ilościach niż wino z przepisu I, dlatego podaję je tym razem na balon aż 34 l. Taką ilość tego wina zrobiłam w zeszłym roku :). Przepis różni się w zasadzie tylko dodaniem drożdży winiarskich. Użyłam też nieco więcej kwiatów. Wino nadal jest wyjątkowo smaczne, ale drożdże winiarskie sprawiają, że smak wina nie jest już tak intensywny. Jest bardziej kwiatowo-ziołowy, niż tylko kwiatowy.
Przepis oparłam na oryginalnym przepisie pani Krystyny, który znalazłam tutaj: https://www.winiarze.pl/artykuly/wina/wino-z-kwiatow-czarnego-bzu (link nie jest już dostępny)
Składniki na ok. 34 litry wina:
- min. 200 baldachów kwiatów, ja dałam ok. 250, co dało 870 g
- 3 litry wody na syrop
- 10 kg cukru na syrop
- 10 wyszorowanych cytryn BIO
- 3 wyszorowane limonki, najlepiej BIO
- wrząca woda w ilości do uzupełnienia docelowego balona (34 l)
- 15 g kwasów owocowych winiarskich
- drożdże winiarskie uniwersalne
- pożywka do drożdży
Wykonanie:
- Zebrane kwiaty przygotować zgodnie z zaleceniem: jak.
- W minimum 12-litrowym garnku zrobić syrop: zagotować 3 litry wody i rozpuścić w niej 12 kg cukru.
- Do ostudzonego syropu wrzucić całe baldachy i wymieszać.
- Cytryny pokroić w plasterki i dodać do syropu. Wymieszać.
Zwrócić uwagę, aby wszystkie kwiaty zostały „polukrowane”, aby uniknąć ryzyka pleśni. - Odstawić garnek z syropem na 2-3 dni w chłodne miejsce.
- Odcedzić syrop przez durszlak.
- Pozostałe na durszlaku „olukrowane” kwiaty odcisnąć i przelać wrzącą wodą w ilości takiej, aby po ostudzeniu, a następnie polączeniu z syropem zmieściła się w dymionie 34 l.
Uwaga! Nie wyrzucaj kwiatów. Możesz ich użyć do wykonania aromatycznej nalewki z kwiatów czarnego bzu „z odzysku”. Woda nie wyciągnęła z nich bowiem wszystkich ukrytych skarbów. Alkohol ma moc wydobycia z roślin wielu prozdrowotnych substancji.. - Pozostawić do ostygnięcia.
- Dodać 15 g kwasów owocowych winiarskich, drożdże winiarskie i pożywkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przelać do wymytego i odkażonego dymiona, a następnie zakorkować go z rurką fermentacyjną.
- Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 6 tygodni burzliwej fermentacji.
- Po zakończeniu burzliwej fermentacji, młode wino zlać znad osadu drożdżowego.
- Dymion wymyć i odkazić.
- Zlane wino ponownie wlać do dymiona i pozostawić na kolejne tygodnie (około 8-12, czyli 2-3 miesiące) do miejsca chłodniejszego, ok. 15 stopni, np. piwnica.
- Po zakończonej fermentacji, zabutelkować.
Uwaga! Należy bardzo dbać o czystość naczyń i akcesoriów winiarskich. Początkujący winiarze powinni zaznajomić się z podstawowymi zasadami robienia win domowych. Polecam forum wino.org.pl.