Dieta dr Budwig podstawowe informacje
data publikacji:
ostatnia edycja:
data publikacji:
ostatnia edycja:
Szukasz szczegółowych, uporządkowanych informacji o diecie dr Budwig, bo zamierzasz ją rozpocząć? Dobrze trafiłeś. Ten post jest jednak nie tylko dla początkujących. Nawet, jeśli już od dawna stosujesz dietę dr Budwig i myślisz, że robisz to dobrze, koniecznie przeczytaj ten…
data publikacji:
ostatnia edycja:
W tym wpisie wyjaśniam, dlaczego w diecie dr Budwig nie wystarczy jeść oleju lnianego, czyli dlaczego trzeba przestrzegać zakazu niejedzenia innych tłuszczów. Nawet tych, które uznawane są powszechnie za zdrowe, jak tłuszcz z jaj, czy – skądinąd zdrowych olejów, np.…
data publikacji:
ostatnia edycja:
Przez 3,5 roku pandemii wirusa SARS-CoV-2 i choroby COVID-19 na świecie zmarło 7 milionów ludzi. W cieniu pandemii COVID skrywa się inna pandemia, trwająca już przynajmniej 15 lat. Wg moich szacunków zabiła minimum 26 milionów ludzi. Chodzi o światową pandemię…
data publikacji:
ostatnia edycja:
Kolorowe owoce są bogatym źródłem antychorobowych polifenoli. W związku z tym, przy ich pomocy można szybko „uzdrowić” codzienną dietę. Które z kolorowych owoców są najcenniejszym źródłem polifenoli? W tym artykule znajdziesz ranking przedstawiający ilość polifenoli w 15 kolorowych owocach. Z…
data publikacji:
ostatnia edycja:
Dieta dr Budwig jest dietą laktowegetariańską, co oznacza, że oprócz żywności roślinnej jedzony jest też i nabiał zwierzęcy. Ale nie każdy! W diecie dr Budwig codziennie je się twaróg chudy, maślankę (lub kefir lub jogurt) oraz w niedużych ilościach: mleko…
data publikacji:
ostatnia edycja:
Wiele osób zadaje pytanie, czy nabiał, w tym twaróg można w diecie dr Budwig zastąpić roślinnym źródłem białka. Pytają o to zarówno osoby uczulone na nabiał (z nietolerancją lub alergią), jak i weganie, którzy nie chcą jeść produktów zwierzęcych z…
data publikacji:
ostatnia edycja:
Surowe owoce dostarczają nie tylko witamin, fitamin, minerałów i błonnika, ale także enzymów trawiennych. Tymi enzymami są przede wszystkim amylazy, czyli enzymy, które trawią węglowodany. Jest jednak 11 owoców na świecie, które zawierają duże ilości proteaz, czyli enzymów trawiących białka.…
data publikacji:
ostatnia edycja:
Papaja to jeden z najbardziej enzymatycznych owoców świata. Zawiera szereg proteaz, czyli enzymów trawiących białko: papainę, chymopapainę, peptydazy oraz lizozym. Wysokiej jakości sok wyciśnięty z całej papai (bo skórka i pestki mają duże stężenie tych enzymów) stanowi zatem nieocenioną pomoc…