Papaja to jeden z najbardziej enzymatycznych owoców świata. Zawiera szereg proteaz, czyli enzymów trawiących białko: papainę, chymopapainę, peptydazy oraz lizozym. Wysokiej jakości sok wyciśnięty z całej papai (bo skórka i pestki mają duże stężenie tych enzymów) stanowi zatem nieocenioną pomoc w przypadku rozmaitych dolegliwości trawiennych. Jednak korzyści zdrowotne enzymów z papai znacznie wykraczają poza układ pokarmowy. Dlatego sok z papai jest również bardzo cenną pomocą w infekcjach, nowotworach, a nawet miażdżycy.
Enzymy papai w walce z patogenami
Enzymy papai są wykorzystywane nie tylko do trawienia pokarmu.
Oprócz układu pokarmowego z enzymów papai korzysta także układ immunologiczny (zawiadujący odpornością). Enzymy te stanowią bowiem amunicję do eliminacji „białek wroga”: bakterii, wirusów, grzybów (większość pacjentów nowotworowych cierpi na przewlekłe grzybice) i pasożytów pokarmowych. W jelitach – enzymy papai działają na patogeny bezpośrednio. Natomiast do walki w innych miejscach w organizmie angażują komórki odpornościowe, czyli leukocyty. Enzymy papai nie tylko werbują leukocyty do silnego ataku, ale także stają się ich „amunicją”. Bo wiele leukocytów atakuje wroga poprzez strzelanie w niego enzymami. Trafiony patogen ulega tzw. „lizie” czyli rozkłada się.
Enzymy papai a detoksykacja
Oprócz patogenów, enzymy papai rozkładają także białkowe toksyny. Takie toksyny powstają codziennie w różnych procesach, także w procesie leczniczym. Na przykład, gdy w trakcie leczenia dochodzi do rozpadu guzów nowotworowych. Nagromadzone pozostałości tych guzów, w tym toksyny, mogą być bardzo groźne. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmiertelnego zatrucia wątroby lub nerek. Na straży bezpieczeństwa i w takim przypadku stoją komórki odpornościowe, a enzymy papai potrafią wzmacniać także to ich działanie.
Enzymy papai niosą ulgę po jedzeniu
Łagodzenie przejściowych problemów trawiennych to najpowszechniejsze wykorzystanie papai i jej enzymów.
Są jednak osoby, które cierpią na przewlekłe zaburzenia trawienne z powodu poważnej choroby trzustki. Chora trzustka nie produkuje wtedy wystarczającej ilości enzymów trzustkowych, co bardzo zaburza trawienie białek i tłuszczów. W takiej sytuacji papaja i jej enzymy również niosą pomoc.
Enzymy papai a ryzyko zagłodzenia w chorobie nowotworowej (kacheksji)
Nie wszyscy wiedzą, że guzy nowotworowe nie muszą być bezpośrednią przyczyną śmierci chorych na nowotwory. Okazuje się, że choroba nowotworowa prowadzi do silnego wygłodzenia / wyniszczenia pacjenta, co nazywa się kacheksją nowotworową. I to ona właśnie powoduje zgon aż 20-30% chorych nowotwory [1].
Kacheksja w chorobie nowotworowej wynika m.in. z bardzo ograniczonego trawienia i metabolizowania pokarmu. W związku z tym, w naturalnych metodach leczenia raka bardzo często korzysta się z pomocy enzymów trawiennych, na przykład w diecie dr. Gersona czy dr. Kelley enzymy trawienne stanowią podstawę terapii antynowotworowej.
Dla dr Budwig leczącej pacjentów dietą dr Budwig, o której bardzo dużo piszę na tym blogu, pomoc enzymatyczna również jest priorytetem. Jednak w odróżnieniu od dr. Gersona i dr. Kelley, dr Budwig zalecała chorym korzystanie z enzymów w postaci naturalnej, w ramach pełnowartościowego pożywienia, a nie w postaci preparatów aptecznych. Dlatego ciężko chorzy pacjenci stosujący dietę dr Budwig zamiast łykać fabrycznie ekstrahowane enzymy w kapsułkach, codziennie piją pyszny sok z papai Fermentgold*.
*Sok z papai (Fermentgold) w diecie dr Budwig
Inne potencjalne korzyści z enzymów papai
Oprócz wspomnianych wyżej korzyści enzymy zawarte w papai mogą działać antyzapalnie i przeciwbólowo. Wspomagają też leczenie trudno gojących ran, a nawet mogą być pomocne w walce z miażdżycą! [2]
Podsumowanie
Podsumowując, włączenie papai oraz wysokiej jakości soku z papai do diety osoby chorej może przynieść szereg korzyści zdrowotnych.