Jak przyspieszyć gotowanie fasoli i innych strączków

data publikacji:

ostatnia edycja:

Najnowsze badania pokazują, że rośliny strączkowe (fasole, soczewice, groch itp.) podnoszą efekty zdrowotne diet, dlatego powinny się znaleźć na talerzu każdego chorego. W odróżnieniu od innych warzyw, nasiona strączków potrzebują znacznie dłuższego czasu gotowania, co zniechęca. Czas gotowania nasion strączkowych można jednak przyspieszyć. Nie tylko przez moczenie!

Mocz, kiełkuj, fermentuj

Ze wszystkich warzyw, warzywa strączkowe gotuja się najdłużej.. Aby skrócić czas gotowania , należy wcześniej je namoczyć przez noc, wykiełkować lub sfermentować (czyli zakisić). 

Szczególnie korzystne przed gotowaniem strączków jest ich fermentowanie, bo podnosi wartość odżywczą posiłku.

Przefermentowane strączki można jeść na surowo w ramach sałatek. Można je też gotować w ramach ciepłego dania obiadowego. Po ukiszeniu wystarczy je tylko podgrzać i ciepłe danie gotowe.:)

Sól

Strączki (ale także i kasze) ugotują się szybciej, gdy wodę lekko posolisz. Najlepiej już w trakcie moczenia.

Gotowanie strączków przyspiesza także soda oczyszczona (w ilości pół łyżeczki sody oczyszczonej  na szklankę suchej fasoli).

Zakwaś

Jeśli twoim strączkom grozi rozgotowanie, dodaj do nich , np. pomidory lub sok z cytryny. Zakwaszając, zapobiegniesz dalszemu mięknięciu strączków.

Przypraw

Podczas gotowania strączków używaj przypraw. Nie wpłyną one na długość gotowania, ale będą miały wpływ na długośćtrawienia 🙂

Przyprawami, które ułatwiają trawienie roślin strączkowych są np. cząber, majeranek, kminek, kolendra, pieprz ziołowy.

Suche zioła dodawaj na początku gotowania, a świeże na końcu.

Przeczytaj również: Dieta dr Budwig – 7 prostych zasad zdrowego gotowania warzyw

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-