Kolorowe owoce, takie jak rozmaite jagody, w tym czarny bez i aronia, porzeczki, winogrona, czy cytrusy powinny być jedzone codziennie, ponieważ są źródłem prozdrowotnych substancji. Nie tylko witamin, ale i „fitamin”. Fitaminy to związki chemiczne pochodzące wyłącznie z roślin. Wyróżniają się leczniczymi właściwościami i chronią nasze zdrowie przed zachorowaniem. Dlatego w zdrowej diecie nie może zabraknąć fitamin.
W tym artykule wyjaśniam, o jakie „fitaminy” chodzi, jak działają i czemu owoce są lepsze niż suplementy.
Co to są fitaminy
„Fitaminy” to nowe słowo ukute na potrzeby dietetyki. Określa się nim odkrywane w roślinach bioaktywne fitozwiązki, które wykazują silne działanie prozdrowotne, a nawet lecznicze. Fitaminy to szeroka i zróżnicowana grupa substancji wystepująca w owocach, warzywach, ziołach, zbożach i grzybach. Są wśród nich m.in.:
- alkaloidy, np. berberyna, kofeina, kapsaicyna
- karotenoidy, np. beta-karoten, likopen, luteina
- polifenole, np. kwas elagowy (elagi), resweratrol, kwercetyna.
Kolorowe owoce są szczególnie bogate w polifenole.
Polifenole
Polifenole to związki organiczne produkowane tylko przez rośliny. Wśród nich są między innymi kwasy fenolowe odpowiedzialne za kwaśny i gorzki smak roślin oraz flawonoidy, takie jak barwniki nadające roślinom kolor.
Wszystkie polifenole są silnymi antyoksydantami czyli przeciwutleniaczami (podobnie jak witaminy A, E, czy C).
Zapewne nie raz było Ci dane usłyszeć, że antyoksydanty są ważne. O roli antyoksydantów mówi się dziś bardzo dużo, ponieważ odgrywają ogromną rolę zarówno w zdrowiu (profilatyka), jak i w chorobie (w trakcie leczenia).
Gdy w diecie zaczyna brakować antyoksydantów, pojawiają się liczne problemy zdrowotne, np. przyspiesza się proces starzenia oraz spada odporność. Co więcej, brak antyoksydantów sprzyja rozwojowi groźnych chorób, poczynając od infekcji, po choroby przewlekłe, w tym cukrzycę, chorobę niedokrwienną serca (zawał), czy raka.
W obliczu tak poważnych zagrożeń zdrowotnych, codzienna porcja zdrowych polifenoli w diecie może czynić cuda, bo polifenole to super antyoksydacyjne fitaminy. Potrafią przeciwdziałać wielu różnym problemom zdrowotnym.
Polifenole mają działanie:
– przeciwnowotworowe,
– przeciwzapalne,
– przeciwwirusowe,
– przeciwbakteryjne,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwmiażdżycowe
– hipotensyjne (obniżają ciśnienie krwi),
– uspokajające (niektóre, np. te z czarnych jagód i czerwonych winogron)
– moczopędne (niektóre, np. te z żurawiny),
– detoksykacyjne (niektóre, np. te z ostropestu plamistego działają ochronnie na wątrobę).
Ze względu na tak szerokie prozdrowotne działanie polifenoli, wszystkie szanowane instytucje dietetyczne na świecie zalecają dziś, aby codzienne posiłki komponować uwzględniając jak najwięcej roślin o różnych kolorach, w tym kolorowe owoce. Wśród nich nie powinno zabraknąć owoców, które przodują w rankingu najbogatszych w polifenole.
Zobacz: Ranking owoców z największą ilością polifenoli.
Sięgaj po owoce, nie suplementy
Choć półki sklepowe uginają się od rozmaitych suplementów z fitaminami, wiedz, że żaden suplement nie zadziała tak dobrze, jak cały, dojrzały owoc, w którym współdziałają ze sobą setki aktywnych fitamin.
Jeśli zjesz owoc w całości ze skórką i (o ile to możliwe) pestkami, dostarczysz sobie unikalny koktajl fitamin, w naturalnej postaci, doskonały dla zdrowia. Poza rośliną, takiego koktajlu nie jest w stanie wyprodukować nikt.
By dbać o zdrowie na codzień, sięgaj nie tylko po świeże owoce, ale i naturalnie suszone owoce, np. rodzynki lub daktyle.
A w chorobie?
W chorobie zapotrzebowanie na fitaminy wykracza ponad przeciętne, a zatem, jeden, dwa owoce mogą nie wystarczyć. By zwiększyć ilość fitamin w diecie w czasie choroby, wspieraj się sokami (w sezonie świeżo wyciskanymi, a poza sezonem tymi kupnymi, ale najwyższej jakości: naturalnymi, ekologicznymi, bez dodatków, niesłodzonymi). Naturalna żywność, w tym soki zawsze przewyższa suplementy diety.
Uwaga na marginesie
W kontekście picia soków owocowych, pamiętaj o zasadzie:
„co za dużo, to nie zdrowo”,
ponieważ soki owocowe zawierają duże ilości naturalnego cukru, przez co osoby pijące dużo soków dziennie są bardziej narażone na rozwój otyłości i cukrzycy!