20 lat temu, gdy poznawałam dietę dr Budwig, za ważny wydawał mi się wyłącznie sok z marchewki pity o godz. 10:00. Nie dostrzegałam pozostałych soków wymaganych przez dr Budwig. I stanowczo nie doceniałam ich roli. W tym artykule nakreślę Ci w wielkim skrócie, dlaczego wszystkie 5 rodzajów soków zalecanych przez dr Budwig są ważne. Aby uchronić Cię przed popełnieniem moich błędów.
Znaczenie soków w diecie dr Budwig
Dr Budwig była wykształconą i doświadczoną farmaceutką (w czasie II wojny światowej samodzielnie prowadziła szpitalną aptekę w słynnym Instytucie Kaiserwerth). Bazując na swojej naukowej wiedzy, skomponowała uniwersalną dietę leczniczą wyłącznie w oparciu o żywność z najwyższym potencjałem zdrowotnym. Dieta ta znana jest na całym świecie jako antynowotworowa dieta dr Budwig.
W diecie dr Budwig stosuje się pięć rodzajów soków. Oczywiście naturalnych, czyli w 100% wyciskanych ze świeżych (lub ukiszonych) owoców i warzyw. Bez dodatków. Nie z koncentratów.
Każdy z soków stosowanych w diecie dr Budwig wspiera trawienie i metabolizm, co jest ważne przy zmianie diety. Poza tym, każdy wyróżnia się aktywnymi składnikami o silnym działaniu antychorobowym, w tym przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym.
Kluczowa rola soków w diecie dr Budwig nie ogranicza się jednak do działania pojedynczych składników.
Wszystkie 5 rodzajów soków, które są wymagane w diecie dr Budwig współdziała z pozostałymi elementami diety, np. z siemieniem i olejem lnianym. Dzięki temu współdziałaniu (tzw. synergii) pomnażają się korzystne efekty diety dr Budwig.
Pamiętaj!
Bez soków zalecanych w diecie dr Budwig efekty diety mogą być niezadowalające.
Jeśli wybrałeś dietę dr Budwig z ważnych powodów zdrowotnych, nie rezygnuj z żadnego z 5 zalecanych soków!
Przeczytaj o tym więcej we wpisie: 5 obowiązkowych soków w diecie dr Budwig ? przewodnik