Soki z kolorowych owoców w diecie dr Budwig – szczegółowo

data publikacji:

ostatnia edycja:

Kolorowe owoce, głównie jagodowe, ale także cytrusy i jabłka są bogate w enzymy i fitaminy, w tym polifenole i inne antyoksydanty. Substancje te mają wielkie znaczenie prozdrowotne, np. antynowotworowe, dlatego dieta dr Budwig kładzie duży nacisk na codzienne dostarczanie tych owoców zarówno w postaci całych owoców, jak i soków. Z tego artykułu dowiesz się:

  • Które kolorowe owoce na soki są najważniejsze?
  • Jak uzyskiwać z nich soki odpowiednie do diety dr Budwig?
  • Kiedy stosować soki z kolorowych owoców?
  • W jakich ilościach?
  • Na co zwracać szczególną uwagę?

Które kolorowe owoce na soki są najważniejsze w diecie dr Budwig?

Soki z kolorowych owoców w diecie dr Budwig wyciska się z dojrzałych owoców, które są bogatym źródłem rozmaitych antyoksydantów i innych bioaktywnych fitozwiązków.

Do najważniejszych owoców w tej kategorii należy zaliczyć:

  • jagody czarnego bzu,
  • aronię,
  • czarną, czerwoną i białą porzeczkę oraz agrest,
  • jagody i borówki, w tym borówki amerykańskie,
  • wiśnie,
  • żurawinę,
  • rokitnika,
  • truskawki i poziomki,
  • maliny i jeżyny,
  • cytrusy (pomarańczę, cytrynę*)
  • winogrona

W jabłkach i bananie też znajdziemy polifenole i witaminy, ale te 2 owoce zwykle zjada się w diecie dr Budwig w całości w ramach śniadania (tzw.  musli dr Budwig) oraz deseru. Poza jabłko można dodawać do wyciskania soku z warzyw korzeniowych (pitego obowiązkowo o godzinie 10:00).

Zobacz: Dieta dr Budwig – o 5 obowiązkowych sokach w diecie dr Budwig – przewodnik

*Uwaga, na grejpfruty! Jeśli zażywasz jakiekolwiek leki, grejpfrut – choć jest owocem bardzo zdrowym – może być niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ zmienia sposób metabolizowania wielu leków!

Zobacz: oryginalne przepisy dr Budwig na śniadania dr Budwig z wykorzystaniem owoców lub soków owocowych bogatych w polifenole.

Domowe, czy kupne soki w diecie dr Budwig?

Kiedy i ile soków pić codziennie?

Soki z kolorowych owoców wykorzystuje się w diecie dr Budwig:

  • codziennie rano do śniadania dr Budwig
  • w ilości od paru łyżek do ok. 1 szklanki (250 ml).


Można też stosować je do deseru dr Budwig lub do dosładzania herbat (opcjonalnie).

Uwaga! W sezonie nie należy ograniczać się tylko do soków z tych owoców. Powinno się włączać całe, świeże owoce do musli i/lub deserów dr Budwig.

Mam dobrą wiadomość 🙂 Soki z kolorowych owoców mogą być albo zrobione samemu, domowe, albo kupne.

Ale – jeśli kupne – to, aby nadawały się do diety dr Budwig muszą być koniecznie:

  • wysokiej jakości
  • ekologiczne
  • bez dodatku cukru i żadnego innego słodzika
  • bez jakichkolwiek konserwantów.

Mogą zaś być pasteryzowane. Choć pasteryzacja uszkadza wiele polifenoli, bogactwo odżywcze takich soków nadal wypada korzystniej, niż ich brak w diecie.

Jeśli robisz soki sam, to:

  • wykorzystuj cały owoc, wraz ze skórką i pestkami, bo tam mieści się najwięcej cennych leczniczo substancji.
  • bazuj na sezonowych, dojrzałych owocach eko, bo wartość odżywcza owoców spada wraz z upływem czasu (im dłużej trwa transport, przechowywanie, tym mniej witamin i fitamin w owocu)
Importowane owoce, w tym szczególnie winogrona, są nawet w sezonie bardzo zanieczyszczone środkami ochrony roślin („pryskane”), dlatego zawsze wybieraj ekologiczne. Jeśli nie masz do nich dostępu lub masz wątpliwości, co do ich jakości, sięgaj po gotowe ekologiczne soki z tych owoców. Oczywiście niedosładzane!

W diecie dr Budwig liczy się jak największa różnorodność owoców

Dr Budwig zalecała, aby korzystać z wielu, rozmaitych, różnokolorowych owoców. Naukowcy potwierdzają, że ma to wielki sens, bo dzięki temu występujące w tych owocach związki wzajemnie wzmacniają swoje oddziaływanie.

„Polifenole, obficie występujące w roślinach, wykazują wiele właściwości przeciwnowotworowych, w tym ich działanie hamujące na proliferację komórek rakowych, wzrost guza, angiogenezę, przerzuty i stany zapalne, a także indukowanie apoptozy. Ponadto mogą modulować odpowiedź układu odpornościowego i chronić normalne komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Większość badań nad mechanizmami przeciwnowotworowymi polifenoli przeprowadzono z poszczególnymi związkami. Jednak kilka badań, w tym nasze, wykazało, że skuteczność przeciwnowotworową i zakres działania można dodatkowo wzmocnić, łącząc je synergistycznie z chemicznie podobnymi lub różnymi związkami.” („Anticancer Efficacy of Polyphenols and Their Combinations”, pol. „Skuteczność przeciwnowotworowa polifenoli i ich kombinacji”)

Dlatego staraj się codziennie zmieniać owoce i soki w tej kategorii, chyba, że Twój lekarz zalecił Ci stosowanie któregoś z nich regularnie przez dłuższy czas (np. żurawina bywa polecana przez diabetologów w insulinooporności).

Jeśli chcesz się dowiedzieć bardziej szczegółowo, jakich efektów oczekiwać po kolorowych owocach przeczytaj: Po co pije się soki z kolorowych owoców w diecie dr Budwig?