Deser jest daniem, które je się dla przyjemności i dlatego ma szczególne znaczenie w diecie chorych osób. Może łatwo poprawić nastrój. Dlatego w oryginalnych przepisach dr Budwig nie zabrakło deserów – słodkości bez rafinowanego cukru, oczywiście. Niejednokrotnie z lampką wina lub 1-2 łyżkami mocnego alkoholu*!
Dr Budwig często podkreślała, jak ważne jest, by posiłki w ramach jej leczniczej diety były smaczne. Nie wystarczy bowiem podać choremu na talerz wartościowe składniki. Trzeba dodać serca w ich przygotowanie. Jej oryginalne propozycje deserów harmonijnie łączą ze sobą wysokie wartości odżywcze, walory smakowe, a nawet estetyczne (kontrastowe kompozycje kolorystyczne lub „przestrzenne” 🙂 ).
Szczególnie cenionymi przez dr Budwig owocami do deserów były wiśnie, owoce jagodowe, w tym borówki, maliny, czarna i czerwona porzeczka, rokitnik oraz słodkie winogrona (!). Są to owoce bogate w wiele składników badanych dziś pod kątem swoich wyjątkowych antynowotworowych właściwości. Ich prozdrowotne działanie jest tak znakomite, że nawet duża ilość naturalnych cukrów w winogronach nie jest problemem (o ile oczywiście nie będziemy się nimi napychać jak niedźwiedzie jesienią 🙂 )
Oto propozycje deserów w diecie dr Budwig oparte o oryginalne przepisy z jej książki: „The Oil-Protein Diet Cookbook” (Książka kucharska diety olejowo-białkowej) wyd. Apple Pub Co Ltd (1994). W formie tych pysznych deserów ciężko chorej osobie, która nie ma ani sił, ani ochoty na jedzenie można przemycić całą dzienną porcję pasty!
Uwaga: przepisy na 3-5 porcji.
Przepis 1:
Pianki z soków owocowych lub wina z kremem z pasty dr Budwig
- 250 ml niesłodzonego soku z winogron
- 250 ml świeżego niesłodzonego soku z sezonowych owoców jagodowych (czarnej lub czerwonej porzeczki, borówek) lub białego wina*
- 7-8 g agar-agar
Sok z winogron podgrzać do wrzenia. Agar-agar rozpuścić w pół szklanki pozostałego soku a następnie wlać do odstawionego z palnika, wrzącego soku z winogron. Stopniowo dolać pozostały sok, mieszając. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć, ubić ją trzepaczką ręczną by otrzymać piankę (wytworzyć pęcherzyki powietrza). Podawać od razu w czarkach z „bitą śmietaną” (przepis nr 4).
Przepis 2:
Pianki owocowe z alkoholem i posypką z siemienia lnianego
Składniki:
- 200 ml niesłodzonego soku z winogron
- 200 ml niesłodzonego soku z wiśni
- 100 ml rumu (wódki, śliwowicy, brandy)
- 8 g agar-agar
- posypka: 3-5 łyżek pokruszonego / zmielonego na świeżo siemienia (lub gotowy granulat do diety dr Budwig: Linomel, Linufit Honig lub nasz Przysmak śniadaniowy Primanatura)
Sok z winogron podgrzać do wrzenia. Agar-agar rozpuścić w pół szklanki soku z wiśni, a następnie wlać do wrzącego soku z winogron (odstawić z palnika). Stopniowo dolać pozostały sok oraz rum, mieszając. Natychmiast schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć, ubić ją trzepaczką ręczną by otrzymać piańkę (wytworzyć pęcherzyki powietrza). Podawać od razu w czarkach uformowane w stożek. Obsypać dookoła posypką. (oryginalna propozycja dr Budwig, dla której sposób podania też miał znaczenie)
Przepis 3:
Lody z pasty dr Budwig
- 3 łyżki oleju lnianego do diety dr Budwig
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka miodu
- 10 dag chudego twarogu
- dodatki smakowe, np. wanilia, cynamon, kakao (2 łyżki), owoce (banan, cytrusy, jagody) lub świeże soki owocowe
- ewentualna posypka: owoce jagodowe, orzechy włoskie, laskowe, migdały
Zmiksować olej lniany, mleko i miód stopniowo dodając twaróg. Gdy półpłynny krem będzie jednolity dodać dodatki smakowe. Zamrozić. Uzyskane lody mają aksamitną, miękkawą konsystencję (nie nadają się na patyk, należy jeść je łyżeczką).
Przepis 4:
„Bita śmietana” czyli krem do deserów z pasty dr Budwig
3 łyżki oleju lnianego do diety dr Budwig
2 łyżki mleka
1 łyżeczka miodu
10 dag chudego twarogu
dodatki smakowe, np. wanilia, cynamon, owoce (banan, cytrusy, jagody)
Zmiksować olej lniany, mleko i miód stopniowo dodając twaróg. Gdy krem będzie jednolity dodać wanilię lub inny dodatek.
* Uwaga o alkoholu w diecie dr Budwig