Dieta dr Budwig – etap przejściowy „B” (w chorobach układu pokarmowego)

data publikacji:

ostatnia edycja:

Przejście na dietę dr Budwig musi być wprowadzone przez etap przejściowy. Wariant B jest przeznaczony dla osób z chorobami układu pokarmowego (w tym także z nowotworami układu pokarmowego), ale tylko wtedy, gdy nie ma problemów z przyswajaniem pokarmów stałych. Podstawą wariantu B jest owsianka z siemieniem jedzona w postaci 3 posiłków. W tym wpisie znajdziesz szczegółowe instrukcje, jak przeprowadzić etap przejściowy w wariancie B.

Krótko o wariantach etapu przejściowego diety dr budwig

Okres przejściowy umożliwia łagodne przejście z dotychczasowej diety chorego do właściwej diety dr Budwig w pełnym zakresie.

W zależności od stanu zdrowia chorego, dr Budwig zalecała etap przejściowy na 3 różne sposoby. Nazwałam je wariantami: A, B i C.

Zgodnie z zaleceniami dr Budwig, etap przejściowy B jest przeznaczony dla osób z chorobami (lub niedomaganiami) układu pokarmowego, w tym jelit, wątroby, trzustki i żołądka. Warunkiem jest jednak brak problemów z przyswajaniem pokarmów stałych.

Jeśli osoba nie przyswaja pokarmów stałych powinna rozpocząć etap przejściowy od wariantu A.

Posiłki wariantu B mają formę owsianki z siemieniem i są podawane 3 razy dziennie. Przepis poniżej.

Zobacz także więcej wyjaśnień ogólnych nt. okresu przejściowego w diecie dr Budwig.

Jak przeprowadzić wariant „B” etapu przejściowego w diecie dr Budwig

Uwagi na początek

Harmonogram dnia i jadłospis w wariancie „B”

  • 7:00 (lub wcześniej) pobudka i rytuał poranny z wypiciem 1-2 szklanek wody oraz zabiegami higienicznymi, w tym szczególnie zalecane są naprzemienne prysznice (przeczytaj: Dieta dr Budwig — naprzemienne prysznice u zdrowych i chorych) oraz ewentualnie zabiegi ratunkowe
  • 7:30-7:45 Szklanka herbaty (najlepiej zielonej)
  • 8:00 owsianka*
  • 10:00 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi
  • 11:30-11:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej) + opcjonalnie mała lampka szampana
  • 12:00 owsianka*
  • 13:00 werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 14:00 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
  • 15:00 3 szklanki soku Fermentgold, każda z wmieszaną 1 łyżką zmielonego na swieżo siemienia lnianego
  • 17:30-17:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
  • 18:00 owsianka*
  • 19:00 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
  • 20:00 przygotowanie do snu (rytuał wieczorny, w tym szklanka wody i zabiegi higieniczne – naprzemienne prysznice i ewentualnie zabiegi ratunkowe)
  • sen, najpóźniej przed 22:00 (regularny sen jest ogromnie ważny, jego brak utrudnia każde leczenie)

*przepis poniżej

Jeśli pacjent ma problem z zasypianiem przed 22:00, wówczas pomocne może być werandowanie zarówno w południe, jak i rano i wieczorem.

Na godzinę przed snem można podać choremu małą lampkę czerwonego wytrawnego wina ekologicznego, jeśli nie powoduje ono żadnych kłopotów trawiennych. Przeczytaj: Dieta dr Budwig – o alkoholu w jadłospisie dr Budwig

Jak długo i co potem

W większości przypadków na wariant B wystarczy tylko 1 dzień.

Po wariancie B należy przejść do wariantu C.

Podstawowy posiłek wariantu „B”

W wariancie B posiłkiem jest owsianka z dodatkiem siemienia lnianego.

W odróżnieniu od wariantu A, posiłek w wariancie B jest:

  • nieprzetarty przez sito,
  • podawany 3 x dziennie w większej ilości (objętość zupy, ok. 250 ml-500 ml, w zależności od apetytu chorego)

Oryginalny przepis dr Budwig na owsiankę dla wariantu B na bazie granulatu do diety dr Budwig

Składniki:

(wszystkie ekologiczne)

  • 1/3-2/3 szklanki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
  • ok. 1-2 szklanki wody* (lub wywaru warzywnego)
  • 2-3 łyżki Linomelu (lub zamiennika w postaci Przysmaku śniadaniowego Primanatury)
  • sól, miód lub inne przyprawy** do smaku

*Stosuj 1 szklankę wody na każdą 1/3 szklanki płatków.

**Zalecane przyprawy: imbir, kurkuma, wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon itp.

Wykonanie:

  1. Zalej płatki zimną wodą (lub wywarem) i doprowadź do wrzenia.
  2. Opcjonalnie: dodaj przyprawy (za wyjątkiem miodu).
  3. Gotuj do miękkości płatków.
  4. Pod koniec gotowania dodaj Linomel (lub jego odpowiednik), szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby Linomel napęczniał.
  5. Po 10 minutach dopraw do smaku miodem i od razu podawaj (bez przecierania przez sito).

Zmodyfikowany przepis dr Budwig na owsiankę dla wariantu B na bazie całych ziaren siemienia lnianego

Składniki:

(wszystkie ekologiczne)

  • 1/3-2/3 szklanki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
  • ok. 1-2 szklanki wody (lub wywaru warzywnego)
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego w całych ziarnach
  • pół łyżeczki miodu na każdą łyżkę siemienia
  • 1-3 łyżki mleka (nie UHT)
  • sól, miód lub inne przyprawy do smaku

*Stosuj 1 szklankę wody na każdą 1/3 szklanki płatków.

**Zalecane przyprawy: imbir, kurkuma, wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon itp.

Wykonanie:

  1. Zalej płatki zimną wodą (lub wywarem) i doprowadź do wrzenia.
  2. Opcjonalnie: dodaj przyprawy (za wyjątkiem miodu).
  3. Gotuj do miękkości płatków.
  4. Pod koniec gotowania płatków, zmiel siemię lniane (krótko w młynku do kawy), a następnie wymieszaj z miodem i mlekiem.
  5. Do gotującej się owsianki dodaj zmielone siemię z miodem i mlekiem, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby siemię napęczniało.
  6. Po 10 minutach dopraw do smaku i od razu podawaj (bez przecierania przez sito).

Ważne uwagi

Nigdy nie przechowuj resztek na później. Zawsze przyrządzaj owsiankę tylko na świeżo!

3 szklanki soku Fermentgold są istotnym wsparciem procesu trawienia.

Zamiast wywaru warzywnego można do wody dodać nieco mleka ekologicznego. Może być to mleko zwierzęce lub kokosowe.

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-