Przejście na dietę dr Budwig musi być wprowadzone przez etap przejściowy. Wariant B jest przeznaczony dla osób z chorobami układu pokarmowego (w tym także z nowotworami układu pokarmowego), ale tylko wtedy, gdy nie ma problemów z przyswajaniem pokarmów stałych. Podstawą wariantu B jest owsianka z siemieniem jedzona w postaci 3 posiłków. W tym wpisie znajdziesz szczegółowe instrukcje, jak przeprowadzić etap przejściowy w wariancie B.
Krótko o wariantach etapu przejściowego diety dr budwig
Okres przejściowy umożliwia łagodne przejście z dotychczasowej diety chorego do właściwej diety dr Budwig w pełnym zakresie.
W zależności od stanu zdrowia chorego, dr Budwig zalecała etap przejściowy na 3 różne sposoby. Nazwałam je wariantami: A, B i C.
Zgodnie z zaleceniami dr Budwig, etap przejściowy B jest przeznaczony dla osób z chorobami (lub niedomaganiami) układu pokarmowego, w tym jelit, wątroby, trzustki i żołądka. Warunkiem jest jednak brak problemów z przyswajaniem pokarmów stałych.
Jeśli osoba nie przyswaja pokarmów stałych powinna rozpocząć etap przejściowy od wariantu A.
Posiłki wariantu B mają formę owsianki z siemieniem i są podawane 3 razy dziennie. Przepis poniżej.
Zobacz także więcej wyjaśnień ogólnych nt. okresu przejściowego w diecie dr Budwig.
Jak przeprowadzić wariant „B” etapu przejściowego w diecie dr Budwig
Uwagi na początek
- poniższy harmonogram dnia zawiera przykładowy rozkład posiłków i napojów dla wariantu B etapu przejściowego diety dr Budwig
- bardzo ważne jest, aby posiłki jeść we wskazanych godzinach, a ostatni posiłek nie powinien być jedzony później niż o 18:00 (przeczytaj: Dieta dr Budwig — dlaczego ważny jest stały rytm / stałe godziny posiłków)
- czas, ilość i długość spacerów należy dostosować do chorego, jednak nie powinno być ich mniej niż 2 półgodzinne spacery lub werandowania , przy czym chociaż jeden raz w najbardziej słonecznej porze dnia (przeczytaj: Jak najlepiej zażywać słońca?)
- w przypadku, gdy chory ma pragnienie między posiłkami należy mu podać dodatkową szklankę herbaty lub wody
- sok z papai Fermentgold jest bardzo pomocny (jest to oryginalna receptura soku dr Budwig dla ciężkochorych) ogromnie ułatwiające trawienie (i nie tylko)
- zanim przystąpisz do wdrażania poniższego schematu zapoznaj się z ogólnymi zasadami przeprowadzenia etapu przejściowego i jego poszczególnych wariantów, a także z wytycznymi odnośnie herbat, soków, siemienia i płatków w diecie dr Budwig
Harmonogram dnia i jadłospis w wariancie „B”
- 7:00 (lub wcześniej) pobudka i rytuał poranny z wypiciem 1-2 szklanek wody oraz zabiegami higienicznymi, w tym szczególnie zalecane są naprzemienne prysznice (przeczytaj: Dieta dr Budwig — naprzemienne prysznice u zdrowych i chorych) oraz ewentualnie zabiegi ratunkowe
- 7:30-7:45 Szklanka herbaty (najlepiej zielonej)
- 8:00 owsianka*
- 10:00 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi
- 11:30-11:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej) + opcjonalnie mała lampka szampana
- 12:00 owsianka*
- 13:00 werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
- 14:00 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 15:00 3 szklanki soku Fermentgold, każda z wmieszaną 1 łyżką zmielonego na swieżo siemienia lnianego
- 17:30-17:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 18:00 owsianka*
- 19:00 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 20:00 przygotowanie do snu (rytuał wieczorny, w tym szklanka wody i zabiegi higieniczne – naprzemienne prysznice i ewentualnie zabiegi ratunkowe)
- sen, najpóźniej przed 22:00 (regularny sen jest ogromnie ważny, jego brak utrudnia każde leczenie)
*przepis poniżej
Jeśli pacjent ma problem z zasypianiem przed 22:00, wówczas pomocne może być werandowanie zarówno w południe, jak i rano i wieczorem.
Na godzinę przed snem można podać choremu małą lampkę czerwonego wytrawnego wina ekologicznego, jeśli nie powoduje ono żadnych kłopotów trawiennych. Przeczytaj: Dieta dr Budwig – o alkoholu w jadłospisie dr Budwig
Jak długo i co potem
W większości przypadków na wariant B wystarczy tylko 1 dzień.
Po wariancie B należy przejść do wariantu C.
Podstawowy posiłek wariantu „B”
W wariancie B posiłkiem jest owsianka z dodatkiem siemienia lnianego.
W odróżnieniu od wariantu A, posiłek w wariancie B jest:
- nieprzetarty przez sito,
- podawany 3 x dziennie w większej ilości (objętość zupy, ok. 250 ml-500 ml, w zależności od apetytu chorego)
Oryginalny przepis dr Budwig na owsiankę dla wariantu B na bazie granulatu do diety dr Budwig
Składniki:
(wszystkie ekologiczne)
- 1/3-2/3 szklanki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
- ok. 1-2 szklanki wody* (lub wywaru warzywnego)
- 2-3 łyżki Linomelu (lub zamiennika w postaci Przysmaku śniadaniowego Primanatury)
- sól, miód lub inne przyprawy** do smaku
*Stosuj 1 szklankę wody na każdą 1/3 szklanki płatków.
**Zalecane przyprawy: imbir, kurkuma, wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon itp.
Wykonanie:
- Zalej płatki zimną wodą (lub wywarem) i doprowadź do wrzenia.
- Opcjonalnie: dodaj przyprawy (za wyjątkiem miodu).
- Gotuj do miękkości płatków.
- Pod koniec gotowania dodaj Linomel (lub jego odpowiednik), szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby Linomel napęczniał.
- Po 10 minutach dopraw do smaku miodem i od razu podawaj (bez przecierania przez sito).
Zmodyfikowany przepis dr Budwig na owsiankę dla wariantu B na bazie całych ziaren siemienia lnianego
Składniki:
(wszystkie ekologiczne)
- 1/3-2/3 szklanki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
- ok. 1-2 szklanki wody (lub wywaru warzywnego)
- 2-3 łyżki siemienia lnianego w całych ziarnach
- pół łyżeczki miodu na każdą łyżkę siemienia
- 1-3 łyżki mleka (nie UHT)
- sól, miód lub inne przyprawy do smaku
*Stosuj 1 szklankę wody na każdą 1/3 szklanki płatków.
**Zalecane przyprawy: imbir, kurkuma, wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon itp.
Wykonanie:
- Zalej płatki zimną wodą (lub wywarem) i doprowadź do wrzenia.
- Opcjonalnie: dodaj przyprawy (za wyjątkiem miodu).
- Gotuj do miękkości płatków.
- Pod koniec gotowania płatków, zmiel siemię lniane (krótko w młynku do kawy), a następnie wymieszaj z miodem i mlekiem.
- Do gotującej się owsianki dodaj zmielone siemię z miodem i mlekiem, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby siemię napęczniało.
- Po 10 minutach dopraw do smaku i od razu podawaj (bez przecierania przez sito).
Ważne uwagi
Nigdy nie przechowuj resztek na później. Zawsze przyrządzaj owsiankę tylko na świeżo!
3 szklanki soku Fermentgold są istotnym wsparciem procesu trawienia.
Zamiast wywaru warzywnego można do wody dodać nieco mleka ekologicznego. Może być to mleko zwierzęce lub kokosowe.