Dieta dr Budwig musi być wprowadzana poprzez etap przejściowy. Wariant A etapu przejściowego jest przeznaczony dla najciężej chorych, czyli osób, które nie przyswajają stałego pożywienia (jedzenie prowadzi do bezpośrednich biegunek lub wymiotów). Podstawą wariantu A jest przetarta owsianka z siemieniem. Dr Budwig zalecała przyjmować ją w małych porcjach co godzinę. W tym wpisie znajdziesz szczegółowe instrukcje, jak przeprowadzić etap przejściowy w wariancie A.
Krótko o wariantach etapu przejściowego diety dr budwig
Okres przejściowy stosuje się w celu jak najłagodniejszego przejścia z dotychczasowej diety chorego do właściwej diety dr Budwig w pełnym zakresie.
W zależności od wyjściowego stanu zdrowia danej osoby, dr Budwig zalecała 3 różne sposoby prowadzenia etapu przejściowego. Nazwałam je wariantami: A, B i C.
Zgodnie z zaleceniami dr Budwig, etap przejściowy A jest przeznaczony dla najciężej chorych, którzy mają problemy z trawieniem pokarmu. Dlatego posiłki wariantu A mają formę przecieranych kleików i są podawane co godzinę w małych ilościach, tak, aby były tolerowane przez najciężej chorych.
Jeśli nie masz dużych problemów z pokarmem, ale Twoje narządy trawienne są objęte chorobą, wówczas rozpocznij dietę dr Budwig od etapu przejściowego B.
Natomiast jesli Twój układ trawienny pracuje normalnie, wówczas właściwym etapem przejściowym do rozpoczecia diety dr Budwig jest 1-dniowy etap C.
Zobacz także więcej wyjaśnień ogólnych nt. okresu przejściowego w diecie dr Budwig.
Jak przeprowadzić wariant A etapu przejściowego w diecie dr Budwig
Uwagi na początek
- poniższy harmonogram dnia zawiera przykładowy rozkład posiłków i napojów dla wariantu A etapu przejściowego diety dr Budwig
- bardzo ważne jest, aby posiłki rozmieścić w godzinach od 8:00 rano do maksymalnie 18:00 (przeczytaj: Dieta dr Budwig — dlaczego ważny jest stały rytm / stałe godziny posiłków)
- czas, ilość i długość spacerów należy dostosować do chorego, jednak nie powinno być ich mniej niż 2 półgodzinne spacery lub werandowania, przy czym chociaż jeden raz w najbardziej słonecznej porze dnia (przeczytaj: Jak najlepiej zażywać słońca?)
- w przypadku, gdy chory ma pragnienie między posiłkami należy mu podać dodatkową szklankę herbaty lub wody
- nie wolno zmuszać chorego do zjedzenia całej porcji kleiku lub wypicia całej szklanki herbaty – chory ma jeść i pić tyle, na ile ma ochotę
- zanim przystąpisz do wdrażania poniższego schematu zapoznaj się z ogólnymi zasadami przeprowadzenia etapu przejściowego i jego poszczególnych wariantów, a także wytycznymi dla herbat, soków, siemienia i płatków owsianych w diecie dr Budwig
Harmonogram dnia i jadłospis w wariancie A
- 7:00 (lub wcześniej) pobudka i rytuał poranny z wypiciem 1-2 szklanek wody oraz zabiegami higienicznymi, w tym szczególnie zalecane są naprzemienne prysznice (przeczytaj: Dieta dr Budwig — naprzemienne prysznice u zdrowych i chorych) oraz ewentualnie zabiegi ratunkowe
- 7:30-7:45 Szklanka herbaty (najlepiej zielonej)
- 8:00 porcja kleiku*
- 9:00 porcja kleiku*
- 9:30-9:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 10:00 porcja kleiku*
- 11:00 porcja kleiku*
- 11:30-11:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 12:00 porcja kleiku*
- 13:00 porcja kleiku*
- 13:30-13:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 14:00 porcja kleiku*
- 15:00 porcja kleiku*
- 15:30-15:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 16:00 porcja kleiku*
- 17:00 porcja kleiku*
- 17:30-17:45 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 18:00 ostatnia porcja kleiku*
- 19:00 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
- 20:00 przygotowanie do snu (rytuał wieczorny, w tym szklanka wody i zabiegi higieniczne – naprzemienne prysznice i ewentualnie zabiegi ratunkowe)
- sen, najpóźniej przed 22:00 (regularny sen jest ogromnie ważny, jego brak utrudnia każde leczenie)
*przepis poniżej
Jeśli pacjent ma problem z zasypianiem przed 22:00, wówczas pomocne może być werandowanie zarówno w południe, jak i rano i wieczorem.
Na godzinę przed snem można podać choremu małą lampkę czerwonego wytrawnego wina ekologicznego, jeśli nie powoduje ono żadnych kłopotów trawiennych. Przeczytaj: Dieta dr Budwig – o alkoholu w jadłospisie dr Budwig
Jak długo i co potem
Etap przejściowy diety dr Budwig w wariancie A należy utrzymać przynajmniej parę dni, a następnie sprawdzić, czy chory toleruje już posiłek z wariantu B.
Jeśli testowy posiłek z wariantu B zakończy się wymiotami lub natychmiastowym wypróżnieniem, należy kontynuować wariant A, po czym po paru dniach znów przetestować posiłek z wariantu B.
Jeśli natomiast testowy posiłek z wariantu B nie spowoduje wymiotów lub natychmiastowego wypróżnienia, należy przejść do wariantu B na 1 lub więcej dni.
W wariancie A konieczna jest całodzienna opieka nad chorym
Ze względu na bardzo ciężki stan chorego, wariant A etapu przejściowego nie jest możliwy do wykonania bez całodziennej opieki nad chorym.
Osoba opiekująca się chorym musi przygotować na świeżo wszystkie opisane posiłki i herbaty.
Konieczne mogą być także zabiegi ratunkowe, o których przeczytasz we wpisie: Dieta dr Budwig – zabiegi ratunkowe (okłady, nacierania i lewatywy)
Niezależnie od zabiegów ratunkowych, każdy chory, w tym obłożnie chory, powinien być wyprowadzany na zewnątrz. Codziennie, najlepiej parę razy dziennie. W tym celu wystarczy wyprowadzić go na nasłoneczniony balkon, werandę lub przynajmniej przesunąć fotel lub łóżko do otwartego na oścież dużego okna. W związku z tym łóżko na kółkach lub fotel na kółkach są niezbędnym wyposażeniem ciężko chorej osoby.
Nasłonecznienie nie może odbywać się przez szybę!
O tym, dlaczego w diecie dr Budwig potrzebne jest bezpośrednie nasłonecznienie, przeczytasz we wpisie: Dieta dr Budwig – po co chorym potrzebne jest słońce.
Uczulam, aby nie lekceważyć naprzemiennych pryszniców. Są potężną pomocą w usprawnianiu pracy układu krwionośnego i limfatycznego (pomagają łagodzić obrzęki).
Podstawowy posiłek wariantu A
W wariancie A podstawowy posiłek to płynny kleik wykonany na bazie płatków owsianych i siemienia lnianego.
Poniżej zamieszczam oryginalny przepis dr Budwig z książki pt. „The Oil Protein Diet. Cookbook”, wyd. 1994 (przepis nr 157).
Oryginalny przepis dr Budwig uwzględnia jako składnik Linomel, czyli specjalny granulat wykonany z siemienia zgodnie z zaleceniami dr Budwig i dedykowany do diety dr Budwig. Zamiennikiem Linomelu jest Przysmak z siemienia lnianego Primanatury.
Przepis może być też wykonany z siemienia w całych ziarnach, ale ponieważ wykonanie jest w tym przypadku nieco inne, przedstawiam je oddzielnie w ramach przepisu „zmodyfikowanego”.
Oryginalny przepis dr Budwig na kleik z owsianki dla wariantu A na bazie granulatu do diety dr Budwig
Składniki:
(wszystkie ekologiczne)
- 1-3 kopiate łyżki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
- ok. 80 ml wody (1/3 szklanki) na każdą łyżkę płatków owsianych
- 1 kopiata łyżka Linomelu (lub zamiennika w postaci Przysmaku z siemienia lnianego) na każdą łyżkę płatków owsianych
opcjonalnie (zalecane): - 1 łyżka soku* na każdą łyżkę płatków owsianych
lub
1 łyżka wytrawnego szampana lub wina na każdą łyżkę płatków owsianych
*Soki muszą być naturalne, niesłodzone i ekologiczne. Szczególnie cenne są wyciskany na świeżo sok z marchewki oraz oryginalny sok z papai Fermentgold. Inne pomocne soki: z pomarańczy, winogron, wiśni, porzeczek, jagód itp.
Wykonanie:
- Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
- Do gotującej się owsianki dodaj Linomel, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby Linomel napęczniał.
- Po 10 minutach przetrzyj całość przez stalowe sito z drobnymi oczkami.
- Opcjonalnie: do przetartego kleiku wmieszaj sok lub wino.
- Natychmiast podawaj.
Zmodyfikowany przepis dr Budwig na kleik z owsianki dla wariantu A na bazie całych ziaren siemienia lnianego
Składniki:
(wszystkie ekologiczne)
- 1-3 kopiate łyżki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
- ok. 80 ml wody (1/3 szklanki) na każdą łyżkę płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego (w całych ziarnach) na każdą łyżkę płatków owsianych
- pół łyżeczki miodu na każdą łyżkę siemienia
- 1-3 łyżki mleka (nie UHT)
opcjonalnie (zalecane): - 1 łyżka soku* na każdą łyżkę płatków owsianych
lub
1 łyżka wytrawnego szampana lub wina na każdą łyżkę płatków owsianych
*Soki muszą być naturalne, niesłodzone i ekologiczne. Szczególnie cenne są wyciskany na świeżo sok z marchewki oraz oryginalny sok z papai Fermentgold. Inne pomocne soki: z pomarańczy, winogron, wiśni, porzeczek, jagód itp.
Wykonanie:
- Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
- Siemię lniane zmiel krótko w młynku do kawy, a następnie wymieszaj z miodem i mlekiem.
- Do gotującej się owsianki dodaj siemię z miodem i mlekiem, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby siemię napęczniało.
- Po 10 minutach przetrzyj całość przez stalowe sito z drobnymi oczkami.
- Opcjonalnie: do przetartego kleiku wmieszaj sok lub wino.
- Natychmiast podawaj.
Ważne uwagi
Nigdy nie przechowuj resztek na później. Zawsze przyrządzaj kleik tylko na świeżo!
Zarówno soki, jak i alkohol (wino, szampan) pomagają ciężko chorym odzyskiwać energię.
Dr Budwig twierdziła, że nawet jeśli chory ma problemy z trawieniem samych soków, w połączeniu z kleikiem powinien przyswajać je bez problemu.
Wg dr Budwig w przypadku ciężko chorych bardzo korzystne jest dodanie wytrawnego alkoholu (najlepiej w postaci szampana lub wina musującego). Zalecane jest to 2-3 razy w ciągu dnia (czyli do 2-3 porcji kleiku dziennie, najlepiej w okolicach południa, popołudnia lub wieczoru).
Jeśli chory – ze względu na bardzo upośledzone wchłanianie – pozostaje w wariancie A przez kilka dni, koniecznie urozmaicaj dodawane do kleiku soki. Zamiennie można też wykorzystać utarte jabłko.
Pozostałe na sicie stałe części płatków i siemienia są bardzo odżywcze, więc może je zjeść osoba zdrowa.