Życie w stresie i depresji obniża zdolności do leczenia każdej choroby, a nawet może stać się podstawowym czynnikiem chorobotwórczym. Prowadząc swoich pacjentów dr Budwig zawsze zwracała uwagę na ich kondycję emocjonalną i czyniła w tej materii zalecenia, równie ważne jak dietetyczne.
Stan emocjonalny chorego pod ochroną w diecie dr Budwig
Dr Budwig w pełni zdawała sobie sprawę z wpływu, jaki na powodzenie leczenia ma stan emocjonalny pacjenta. Dlatego tak ważne było dla niej, aby pacjent nie odczuwał niepokoju oraz niezadowolenia.
W przypadku istnienia jakichś konfliktów w rodzinie, w życiu uczuciowym – ordynowała chorym podejmowanie działań w celu pomyślnego rozwiązania problemów.
Przeczytaj, dlaczego to ważne we wpisie: Więzi międzyludzkie kluczem do długiego życia, zdrowia, szczęścia i jakie wnioski płyną z tego dla chorych
Pozytywne emocje były dla dr Budwig priorytetowe nawet na etapie przygotowywania potraw. Dlatego wiele razy zwracała uwagę, że posiłki powinny być gotowane dla chorego z miłością, a danie na talerzu powinno zachęcać do jedzenia smakiem, estetyką, różnorodnością, a przede wszystkim musi być dopasowane do jego preferencji (oczywiście w ramach zasad diety, bo jeśli chory zażyczy sobie boczku, który jest zakazany, takiej zachcianki nie można spełnić).
Higiena emocjonalna w diecie dr Budwig
Ważnym elementem codziennej higieny emocjonalnej jest relaksacja. Można ją pielęgnować przez:
- medytację lub modlitwę,
- słuchanie muzyki relaksacyjnej,
- ćwiczenia oddechowe,
- śmiech,
- nieforsujące ćwiczenia fizyczne lub spacery.
Przeczytaj o medytacji we wpisie: Medytacja uważności (mindfulness) ? w zdrowiu i chorobie ? po co i od czego zacząć