Dieta dr Budwig – 10 przykazań leczniczej diety dr Budwig wg Primanatury

Wydrukuj i przyklej na lodówkę! To wskazówki, które bardzo ułatwią pierwsze tygodnie stosowania diety leczniczej.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2023, Alicja (Primanatura)

10 przykazań ścisłej diety dr Budwig to skondensowany przekaz zaleceń dr Budwig dla chorych z rakiem, cukrzycą, depresją, miażdżycą, łuszczycą, niepłodnością itd. Opracowałam je już 10 lat temu, aby zawrzeć wszystkie najważniejsze wytyczne, które dr Budwig ordynowała swoim pacjentom. Przykazania ścisłej diety dr Budwig sa zgodne z aktualną wiedzą naukową. We wpisie tym znajdziesz przejrzysty plik pdf, który po wydrukowaniu i przyklejeniu na lodówce, może bardzo ułatwić pierwsze tygodnie wdrażania leczniczej diety dr Budwig.

10 przykazań leczniczej diety dr Budwig

Przejrzysty i zapadający w pamięć spis reguł diety dr Budwig jest bardzo ważną pomocą dla wszystkich chorych, którzy decydują się na tę dietę. Bo w chorobie ważne jest dokładne stosowanie się do zaleceń dr Budwig.

Przeczytanie książki, czy artykułów nie wystarcza na co dzień. Wiem o tym, bo sama na początku stosowania diety dr Budwig w naszej rodzinie, przez parę miesięcy (!) codziennie zerkałam na odręczną ściągę z recepturą pasty dr Budwig, czy listą zakazanych produktów.

Pierwotnie (bardzo dawno temu) zamieściłam w tym wpisie 6 przykazań ścisłej diety dr Budwig, które sporządziłam na własny użytek. Jednak po pierwszych 10 latach doświadczeń bardziej odpowiedni okazał się dekalog. Aby to, co najważniejsze w diecie dr Budwig, było klarowne dla chorych od samego początku.

Oto dekalog diety dr Budwig wg Primanatury:

  1. Ureguluj rytm dnia i codziennie spędzaj czas świeżym powietrzu, w tym na słońcu.
  2. Dbaj o zdrowe oddziaływania wewnątrz (myśli, emocje) i na zewnątrz (partnerskie, rodzinne, towarzyskie, środowiskowe, elektrostatyczne, elektromagnetyczne itp.)
  3. Pij dużo, min. 2,5 l, w tym obowiązkowe 3 ciepłe herbaty dziennie , wszystkie zalecane przez dr Budwig soki i wodę.
  4. Jedz wyłącznie świeżą, naturalną, ekologiczną żywność, niemrożoną, nieodgrzewaną.
  5. Jedz codziennie pastę z oleju lnianego i mielone na świeżo siemię lniane.
  6. Jedz surowy owoc lub warzywo z każdym posiłkiem (im więcej, tym lepiej).
  7. Nie jedz żadnych tłuszczów zwierzęcych, ani tłuszczów roślinnych, poza naturalnymi: olejem lnianym, kokosowym + dozwolone w niewielkich ilościach oleje z pestek dyni i kiełków pszenicy.
  8. Nie jedz oczyszczonych węglowodanów i produktów, które je zawierają (cukru, mąki, makaronów, chleba).
  9. Nie jedz jaj, mięsa, produktów mięsnych, wędliniarskich, ani ryb pod żadną postacią.
  10. Nie jedz żadnej żywności produkowanej masowo oraz innej zawierającej konserwanty i inne sztuczne dodatki. 

Tutaj możesz pobrać go w formie pliku pdf i przykleić na lodówkę:

Jeśli te przykazania już teraz mają dla Ciebie sens i decydujesz się na dietę dr Budwig, to koniecznie przeczytaj: Dieta dr Budwig ? na początek ? uporządkowane info, ważne dla wszystkich stosujących ? tego wpisu nie można pominąć, a jeśli potrzebujesz wyjaśnień, kliknij na każde z nich, aby przejść do omówienia.

Wyjaśnienia do 10 przykazań diety dr Budwig

Przykazanie 1 – Ureguluj rytm dnia i codziennie spędzaj czas na świeżym powietrzu, w tym na słońcu.

Rytm dnia i godziny posiłków wyznaczone przez dr Budwig powinny być absolutnie przestrzegane. Jest to ważne dla powodzenia każdego leczenia. Przeczytaj więcej na ten temat: Dieta dr Budwig – dlaczego ważny jest stały rytm / stałe godziny posiłków

Należy być aktywnym od minimum 7:00 (lub od wchodu słońca), a po 21:00 (lub po zachodzie słońca) iść do spania.

Sen jest fundamentalnym elementem leczniczym. Obłożnie chorych osób nie należy forsować do aktywności w ciągu dnia wbrew ich woli. Ich przebywanie na zewnątrz może polegać na drzemaniu w łóżku wywiezionym na werandę. Przeczytaj więcej na temat znaczenia snu przy leczeniu po udarze: Sen lekiem na całe zło

Inni chorzy powinni codziennie, bez względu na pogodę spędzać czas na zewnątrz, czyli jak najdłużej w ciągu dnia przebywać aktywnie (spacery itp.) na świeżym powietrzu, o ile to możliwe na słońcu.

Uwaga: będąc na diecie dr Budwig, wg jej nauk, nie należy stosować filtrów UV! W bardzo nasłonecznione dni, o dużym indeksie UV, przed poparzeniem słonecznym należy się chronić metodami tradycyjnymi (dostosowanie czasu kąpieli słonecznej do wrażliwości skóry, noszenie kapeluszy, przebywanie w cieniu lub półcieniu).

W ciągu dnia konieczne jest zapewnienie czasu na regularne, codzienne:

  • zabiegi higieniczne, w tym naprzemienne prysznice
  • relaksacje, wizualizacje, modlitwę lub medytację (w zależności od światopoglądu chorego; na początku może być konieczna pomoc terapeuty/duszpasterza)
  • pracę z ciałem, w tym ćwiczenia dopasowane do stanu chorego (nie mogą to być forsujące treningi cardio, biegi itp).

Przykazanie 2 – Dbaj o zdrowe oddziaływania wewnątrz (myśli, emocje) i na zewnątrz (partnerskie, rodzinne, towarzyskie, środowiskowe, elektrostatyczne, elektromagnetyczne itp.)

Pozytywnego, proaktywnego nastawienia do życia nie da się przecenić. Jest istotnym elementem procesu leczenia. W ogarnianiu myśli i uczuć pomocne mogą być codzienne praktyki medytacyjne, modlitewne, ruch fizyczny, przebywanie na łonie przyrody, joga śmiechu itp.

Ponieważ bezpośredni wpływ na stan ducha mają więzi międzyludzkie, dlatego wszelkie toksyczne relację należy naprawiać.

Na ciało zaś, oprócz pokarmu codziennie oddziaływuje środowisko, w którym przebywamy. Może być to oddziaływanie toksyczne, np. w czasie palenia papierosów, stosowania konserwowanych kosmetyków, stykania się z elektrostatycznie nieobojętnymi materiałami, czy przebywania w zasięgu silnego promieniowania elektromagnetycznego lub silnego skażenia wody i powietrza.

Środowisko może też oddziaływać pozytywnie.

Dlatego dbając o zdrowe środowisko dla swojego ciała:

  1. Nie pal tytoniu.
  2. Stosuj wyłącznie naturalne kosmetyki.
  3. Korzystaj z ubrań i pościeli z naturalnych włókien.
  4. Otaczaj się przedmiotami z materiałów naturalnych (dywany, materace, meble)
  5. Unikaj promieniowania urządzeń elektrycznych, w tym telewizora i komputera, które nie mogą stać i działać w pokoju chorego.
  6. Unikaj przebywania w rejonie silnych zanieczyszczeń środowiskowych.
  7. Codziennie przebywaj na łonie przyrody (choćby w parku miejskim).

Przeczytaj więcej na ten temat:

Przykazanie 3 – Pij dużo, minimum 2,5 l, w tym obowiązkowe 3 ciepłe herbaty dziennie, wszystkie zalecane przez dr Budwig soki i wodę.

Dr Budwig nakazywała swoim pajentom picie codziennie:

  • minimum 3 szklanek ciepłej herbaty ekologicznej zielonej i ziołowej,
  • minimum 4 szklanek „żywych” (niepasteryzowanych!) i ekologicznych soków, w tym:
  1. sok z kiszonki (kiszonej kapusty, kiszonych buraków) na czczo
  2. sok wyciskany na świeżo sok z warzyw korzeniowych (marchewki, buraka, rzodkwi),
  3. sok zielony „chlorofilowy” z pokrzywy (poza sezonem zamiennikiem może być sok z zielonego jęczmienia)
  4. sok papai lub ananasa

Dodatkowo w diecie dr Budwig można korzystać z gotowych, ale niedosładzanych i niekonserwowanych chemicznie i ekologicznych soków z winogron, wiśni, owoców jagodowych.

Nie wolno pić napojów gazowanych, słodzonych lub dosładzanych cukrem.

Do słodzenia mozna używac tylko miodu ekologicznego lub niedosładzanych i niekonserwowanych chemicznie i ekologicznych soków, np. z winogron.

Przeczytaj więcej na ten temat:

Przykazanie 4 – Jedz wyłącznie świeżą, naturalną, ekologiczną żywność, niemrożoną, nieodgrzewaną.

Potrawy w diecie dr Budwig muszą być przyrządzane ze świeżych, naturalnych składników ekologicznych (sklepy ze zdrową żywnością).

Oprócz surowych warzyw i owoców, można korzystać z kiszonek (żywnosci fermentowanej , niepasteryzowanej) oraz z żywnosci suszonej (pod warunkiem, że nie zawiera konserwantów).

Konserwy w diecie dr Budwig są bezwzględnie zakazane. Także mrożona żywność była odrzucana przez dr Budwig.

Wszystko to, po to, aby dostarczać choremu organizmowi żywność bioaktywną, która jest w stanie wspomagać proces leczenia.

O bioaktywności żywności decyduje między innymi zawartość żywych (nie zdenaturyzowanych) białek / enzymów oraz obecność podwójnych wiązań będących źródłem pi-elektronów.

Im dłuższy czas przechowywania i im wyższa temperatura obróbki, tym mniejsza bioaktywność żywności.

Talerz pełen surowych lub kiszonych warzyw lub owoców ekologicznych to naturalna, bioaktywna „chemioterapia” na raka i każdą chorobę degeneracyjną.

Ale, ten sam talerz z warzywami lub owocami nieekologicznymi może się okazać chemioterapią toksyczną. A wszystko przez ilośc zawartych w nich pestycydów. Dlatego jedzenie EKO w chorobie jest wymogiem bezwględnym w diecie dr Budwig.

Przeczytaj więcej na ten temat:

Przykazanie 5 – Jedz codziennie pastę z oleju lnianego i mielone na świeżo siemię lniane.

Jedzenie odpowiedniej dla siebie porcji pasty dr Budwig (przyrządzonej z oleju lnianego) i porcji mielonego na świeżo siemienia lnianego jest oryginalnym zaleceniem dr Budwig. Te dwa naturalne pokarmy mają fundamentalne znaczenie dla odrestaurowania procesów oddechowych w klomórkach.

Ilość oleju lnianego musi być dostosowana do aktualnych potrzeb zdrowotnych. W przypadku pacjentów chorych na raka dr Budwig zalecała rozpoczynanie diety z ilością 6-8 łyżek stołowych oleju (łyżka stołowa zawiera 15 ml) i 4-6 łyżek siemienia lnianego.

Uwaga! Aby przygotować organizm na tak duże ilosci oleju, wdrażanie diety dr budwig trzeba rozpocząć od etapu przejściowego: Dieta dr Budwig – etap przejściowy krok po kroku

W miarę upływu czasu wzrastać będzie wysycenie organizmu kwasami Omega-3, których wcześniej mu brakowało. Gdy niedobory zostaną uzupełnione, po około 6-12 miesiącach olej lniany należy zastąpić olejem konopnym.

Przeczytaj więcej na ten temat:

Przykazanie 6 – Włącz surowy składnik roślinny do każdego posiłku

Pod pojęciem ?składnik roślinny? mam na myśli wszelkie jadalne owoce, warzywa, rośliny zielne, nasiona i orzechy.

Pod pojęciem ?surowy? mam na myśli ?nie poddany obróbce cieplnej?.

Do surowych składników zaliczają się zatem także:

  • kiszonki, o ile są niekonserwowane i niepasteryzowane, np. tradycyjne ogórki kiszone
    oraz
  • susze, o ile są naturalne i niekonserwowane, np. tradycyjne rodzynki.

Surowe rośliny są mega ważnym pokarmem zarówno w zdrowiu jak i w chorobie.

Są źródłem wielu zdrowych i aktywnych substancji.

W roślinach znajdują się oczywiście niezbędne witaminy i minerały. Są w nich też enzymy, dzięki ktorym posiłek jest lżej strawny, W roślinach są także dziesiątki substancji o trudnych naukowych nazwach, których nie znajdzie się nigdzie indziej, bo występują tylko w roślinach.

Nazywa się je fitaminami (bo fiton po grecku to roslina).

Fitaminy działają antychorobowo, w tym antyrakowo, antyzawałowo, antyalzheimerowo itd. Dlatego stosuje się je leczniczo. W wielu chorobach, np. w chorobach serca, w chorobach degeneracyjnych, oraz nowotworowych.

O ile nielimitowana ilość warzyw i ziół w jadłospisie nie wzbudza zastrzeżeń, o tyle owoce uważa się powszechnie za problem z powodu dużej ilości naturalnych cukrów, w tym fruktozy. Ale okazuje się, że pomimo tej dużej zawartości cukrów większość owoców ma niski lub średni indeks glikemiczny. Co więcej, nawet pół szklanki rodzynek dziennie (80-90 g) jest oceniane przez naukowców jako korzystne dla zdrowia!

Nie przesadzać natomiast należy z ziołami, orzechami i nasionami. Należy je dawkować do posiłków w ilościach suplementacyjnych, a zatem nie więcej niż 1-2 łyżki.

Przeczytaj więcej na ten temat:

Przykazanie 7 – Nie jedz żadnych tłuszczów zwierzęcych, ani tłuszczów roślinnych, poza naturalnymi: olejem lnianym, kokosowym + dozwolone w niewielkich ilościach oleje z pestek dyni i kiełków pszenicy.

W diecie dr Budwig obowiązuje absolutny zakaz jedzenia tłuszczów zwierzęcych oraz tłuszczów roślinnych, które zostały wyprodukowane na masowe potrzeby. a więc zostały rafinowane, ogrzewane i/lub uwodorowane i/lub utwardzone.

Zakazane są zatem:

  • sklepowe oleje roślinne
  • MARGARYNY (nawet te z reklamowanym hasłem „Omega-3” są bezwględnie zakazane!!!),
  • smalec
  • śmietana,
  • masło (masło ekologiczne jest dozwolone w diecie profilaktycznej, ale w leczniczej jest zakazane).

Zakazane są także sklepowe produkty na bazie tych tłuszczów, np. majonezy, dressingi, sosy a także restauracyjne dania przyrządzane w tłuszczu, typu frytki i inne smażone warzywa.

W przypadku zastosowania diety do leczenia ciężkiej choroby dozwolony jest wyłącznie olej lniany zimnotłoczony do diety dr Budwig oraz olej kokosowy zimnotłoczony.

W niewielkich ilosciach (1 łyżeczka dziennie) można stosować zimnotłoczony olej z pestek dyni oraz olej z kiełków pszenicy.

Przykazanie 8 – Nie jedz oczyszczonych węglowodanów i produktów, które je zawierają (cukru, mąki, makaronów, chleba)

Węglowodany w diecie dr Budwig są dozwolone tylko w postaci naturalnych owoców, warzyw, nasion (w tym zbóż bezglutenowych i owsa) oraz orzechów.

Bezwzględny zakaz dotyczy cukru i sztucznych słodzików w jakiejkolwiek postaci (biały cukier, brązowy cukier, trzcinowy cukier, słodycze, ciasta, ciastka, dosładzane soki, słodzone napoje gazowane itp.).

Zakaz ten obejmuje także skoncentrowane węglowodany złożone, czyli mąkę (białą i pełnoziarnistą), biały ryż, makaron (z każdej mąki zbożowej), kasze glutenowe (typu jęczmienna, orkiszowa itp.)

Dozwolone jest słodzenie potraw i napojów miodem naturalnym lub naturalnym sokiem owocowym bez dodatku cukru (np. z winogron).

Przeczytaj więcej na ten temat:

Przykazanie 9 – Nie jedz jaj, mięsa, produktów mięsnych, wędliniarskich, ani ryb pod żadną postacią.

W leczniczej diecie dr Budwig absolutnie nie można jeść jaj, mięsa, wędlin i ryb.

Zakaz ten, choć wymieniony jako 9-te przykazanie, jest obowiązkowy!

Jaja, mięso, wędliny i ryby niosą ze sobą zagrożenia w diecie dr Budwig.

Po pierwszedaltego, że są źródłem konkurencyjnych kwasów tłuszczowych, które „wpychają się” w kolejki metaboliczne przed lecznicze Omega-3 z oleju lnianego i w ten sposób ograniczają ich działanie.

Po drugie: w hodowli zwierząt (i ryb) powszechnie stosuje się hormony, pestycydy, antybiotyki i konserwanty ingerujące szkodliwie we wszystkie przemiany metaboliczne oraz dodatkowo blokujące aktywność chemiczną oleju lnianego oraz procesów oddechowych w komórkach. 

Po trzecie: produkty podgrzewane (np. wędzone) dostarczają rakotwórczych kwasów tłuszczowych trans.

Po czwarte: mięso i jaja są bogatym żródłem łatwo przyswajalnego żelaza, którego nadmiar przez niektórych naukowców uważany jest za niekorzystny podczas leczenia wielu chorób.

Po piąte: zarówno jaja, jak i mięso są alergenami i mogą być przyczyną niekorzystnych procesów odpornościowych w jelitach, co w czasie leczenia ciężkich chorób jest bardzo niewskazane.

Ekologiczne jaja i świeże, niehodowlane ryby z nieskażonych łowisk są dozwolone w diecie profilatycznej, ale w chorobie, – kiedy pacjent liczy na bardzo dobre efekty diety dr Budwig – jeść ich absolutnie nie wolno.

Przeczytaj więcej na ten temat:

Przykazanie 10 – Nie jedz żadnej żywności produkowanej masowo oraz innej zawierającej konserwanty i inne sztuczne dodatki. 

W diecie dr Budwig nie ma miejsca na żywność, której datę ważności wydłuża się przez dodanie konserwantów, albo zastosowanie pasteryzacji czy innej obróbki cieplnej, która drastycznie upośledza jej skład i bioaktywność.

Zakazane są też przetworzone produkty, których jakosć znacząco odbiega od pierwotnego, naturalnego produktu, z którego pochodzą.

Nie wolno więc sięgać po:

  • odtłuszczone mielone siemię lniane,
  • słone paluszki, chipsy,
  • smakowe serki, jogurty, maślanki,
  • mleko UHT,
  • zupki w proszku,
  • soki pasteryzowane, soki z koncentratów, napoje owocowe
  • prażone orzechy i nasiona

W diecie dr Budwig zakazane są produkowane masowo orzeszki ziemne, ponieważ w trakcie produkcji praży się je, co powoduje uszkodzenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. arachidonowego), przez co tracą właściwości prozdrowotne i stają się kancerogenne. Poza tym orzeszki ziemne są bardzo częste skażone aflatoksynami – substancjami produkowanymi przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus. Aflatoksyny mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Możliwość komentowania została wyłączona.