Przepis oparłam na oryginalnym przepisie z bloga: pracownianalewek.blogspot.com
Składniki:
- ok. 30 kwiatów czarnego bzu (całe baldachy), co daje ok. 100 g
- 2 duże, wyszorowane cytryny do syropu
- 0,5 litra wody
- 300 g cukru (lub 200 ml miodu, w przypadku diety dr Budwig)
- 1-1,5 duże cytryny do wyciśnięcia soku
- 0,5 litra spirytusu
Wykonanie:
- Zebrać i przygotować kwiaty zgodnie z zaleceniem: jak.
- Wodę przegotować.
- Z wody i cukru (lub miodu) zrobić syrop. W przypadku miodu, rozpuścić go w ostudzonej do ok. 40 stopni wodzie, by zachować jak najwięcej wartości odżywczych.
- Umyte 2 cytryny pokroić w plasterki.
- W szklanym słoju układać warstwami kwiaty czarnego bzu i plastry cytryn.
- Zalać przestudzonym syropem i przykryć słoik gazą.
- Odstawić na 7 dni w słoneczne miejsce, codziennie mieszając drewnianą łyżką, by uniknąć fermentacji.
- Po tygodniu zlać nastaw, filtrując go przez gazę.
- Połączyć nastaw ze spirytusem i dodać sok wyciśnięty z 1 – 1,5 dużej cytryny.
- Zamknąć szczelnie słoik,
- Odstawić na 3 miesiące do wytrawiania.
- Zabutelkować.