Dieta dr Budwig została opracowana dla osób cieżko chorych, głównie na nowotwory.
Aby poprawić trawienie i wchłanianie białek, dr Budwig wykorzystała silne owoce enzymatyczne: papaje i ananasy, z których sok rekomendowała chorym codziennie i to w ilości paru szklanek!
Zobacz: 5 obowiązkowych soków w diecie dr Budwig ? przewodnik
Sok z papai pełni w diecie dr Budwig ważną rolę do tego stopnia, że dr Budwig opracowała swoją własną recepturę na ekologiczny sok Fermentgold (możesz go kupić w naszym sklepie tutaj).
Niemniej, oprócz papai i ananasa, bardzo silnym enzymatycznym owocem jest też zielone kiwi (ale tylko ta odmiana, która szczypie w język 🙂
11 owoców świata, które najlepiej wspierają trawienie białek
Czy można zatem pokusić się o zastąpienie soku z ananasa lub soku z papai sokiem z kiwi?
Jeśli nie masz alergii na kiwi, wydaje mi się, że tak – możesz zastąpić którąś ze szklanek soku ananasowego lub „papajowego” szklanką soku z kiwi (tego „szczypiącego”). Jest jedno „ale”:
jeśli bardzo zależy Ci na efektach diety dr Budwig, lepiej przestrzegaj jej zaleceń bardzo ściśle i bazuj na sokach z ananasa i Fermentgold (z papai).
Bo z jakiegoś powodu sok z kiwi został pominięty przez dr Budwig. Być może dlatego, że kiwi zadomowiło się w europejskich sklepach dopiero w latach 90-tych, a dieta dr Budwig powstała przecież w latach 50-tych. A być może dlatego, że bywa bardzo mocno alergizujący.
Tak, czy owak, kiwi to bardzo zdrowy owoc, który warto włączyć np. do śniadania lub deseru w diecie dr Budwig. Należy tylko pamiętać, żeby połączyć go z pastą dr Budwig tuż przed podaniem. W przeciwnym razie – pod wpływem silnych enzymów białkowych – danie zgorzknieje. Nie będzie to toksyczne, ale niezbyt smaczne (ten sam problem dotyczy innych silnie enzymatycznych owoców, a więc także ananasa i papai).