Choć oliwa z oliwek extra vergine (tłoczona na zimno mechanicznie) i wiele innych zimno tłoczonych olei roślinnych są uznawane za zdrowe, w przypadku ścisłej diety dr Budwig są zakazane. Dlaczego?
Powód jest ważny:
ścisła dieta dr Budwig ma w szybki sposób
zlikwidować przewagę kwasów Omega-6 nad kwasami Omega-3.
W ten sposób dr Budwig pomagała ciężko chorym.
Aby to zadanie się powiodło, polecała używać oleju najbogatszego w Omega-3 (a jest nim olej lniany) i jednocześnie eliminować oleje z przewagą Omega-6.
Oliwa z oliwek extra vergine ma:
- < 1 % Omega-3,
- ~15% Omega-6,
- ~70-75% Omega-9
- ~15% Omega-6,
Dla porównania olej lniany ma:
- >50 % Omega-3,
- ~18 % Omega-6,
- ~18% Omega-9
- ~18 % Omega-6,
Kwasy Omega-9 są korzystne dla zdrowia, ale w diecie dr Budwig
przeszkadzają w przemianach Omega-3.
Zatem osoby chore, stosujące ścisłą dietę dr Budwig nie mogą sięgać po oliwę z oliwek.
Do zdrowej oliwy z oliwek (czyli tej extra vergine, nie podgrzewanej!) będą mogli powrócić po zakończeniu ścisłej diety dr Budwig.