Po zmiksowaniu podstawowych składników pastę dr Budwig można doprawiać na rozmaite sposoby. Wiele stosowanych przypraw ma cenne działanie lecznicze. Przyprawy w diecie dr Budwig pełnią więc nie tylko rolę smakową. Stosowanie przypraw i ziół jest obowiązkowe. Dzięki temu dieta dr Budwig będzie przynosić lepsze efekty.
Przyprawianie pasty dr Budwig do śniadaniowego musli w diecie dr Budwig
Do śniadaniowego musli i do deserów pastę można miksować z miodem, sokami owocowymi niesłodzonymi(!), a także z owocami, np. z bananem i słodkim jabłkiem, co daje pyszny i pożywny jogurt, z którym możemy zjeść śniadaniową porcję siemienia lnianego.
Pastę śniadaniową można tez przyprawić zmiksowanymi orzechami lub innymi bakaliami, a także ziarnami kakao.
Przyprawianie pasty dr Budwig do dań obiadowych
Pastę dr Budwig przeznaczoną do sałatek miksuje się z octem jabłkowym i musztardą uzyskując „majonez dr Budwig”. Zobacz przepisy na sałatki tutaj.
W przypadku ciepłych dań obiadowych do pasty nie dodaje się już octu, ale można ją przyprawiać rozmaitymi zdrowymi dodatkami smakowymi.
Pasta dr Budwig jest tez podstawą deseru w diecie dr Budwig. Dr Budwig polecała ją w tym celu zmieszać z alkoholem (np. winem lub wiśniówką), co – jak twierdziła – jest szczególnie korzystne dla cieżko chorych. Zobacz przepisy na desery tutaj.
W towarzystwie ziemniaków i kasz nawet nieprzyprawiona pasta „podstawowa” smakuje doskonale, ale dodatek szczypiorku, pietruszki, papryki lub innych ziół czy przypraw to nie tylko smaczne urozmaicenie codziennego menu, ale i wsparcie lecznicze.
Jakie dodatki smakowe wybierać do pasty w diecie dr Budwig
Z ziół dr Budwig szczególnie polecała pietruszkę, szczypiorek, majeranek, koper, estragon, lubczyk, czosnek, paprykę, cebulę.
Do przyprawiania pasty wykorzystywała także sos sojowy (!), pieprz, sól ziołową i musztardę. Te przyprawy doskonale nadają się do pasty dr Budwig serwowanej do potraw obiadowych.
Najlepiej wybierać przede wszystkim świeże zioła dostępne sezonowo (szczypiorek, pietruszka, kolendra, rozmaryn, bazylia, tymianek, koperek).
Pastę „obiadową” możemy także przyprawić utartymi warzywami (ogórek, papryka, cebula, czosnek*) lub twardym serem żółtym, typu parmezan, czy doceniany przez dr Budwig szwajcarski ser geske.
Dodatki do pasty należy dodawać na świeżo i pozwolić im się przegryźć w lodówce ok. 30 minut, po czym od razu podawać do posiłku.
Przykłady past do dań obiadowych:
- Pasta dr Budwig czosnkowo-ogórkowa – pasta z wyciśniętym ząbkiem czosnku* i utartymi zielonymi ogórkami. Można ją podać jako sos do porcji ziemniaków w mundurkach. Smakuje wyjątkowo!
- Pasta dr Budwig czosnkowo-majerankowo-serowa – pikantna pasta czosnkowa z dodatkiem 2 łyżek utartego twardego żółtego sera (np. parmezanu lub koziego sera) i łyżki majeranku.
*Czosnek warto rozgnieść nieco wcześniej i dopiero po ok. 15 minutach dodać do pasty.