Harmonogram posiłków i jadłospis w diecie dr Budwig – przewodnik

data publikacji:

ostatnia edycja:

W tym wpisie zamieszczam wzorcowy harmonogram posiłków i napojów w diecie dr Budwig. Jest to kompletna i najbardziej optymalna wersja uwzględniająca także potrzebne suplementy oraz polecane aktywności, np. naprzemienne prysznice i spacery. Opracowałam go po ponad 20 latach doświadczeń, bazując na oryginalnych rozpiskach, jakie dr Budwig wręczała swoim pacjentom.

Uwagi początkowe

Uwaga o etapie przejściowym

Stosowanie diety w jej pełnym wymiarze (jak w poniższym planie posiłków) można rozpocząć dopiero po przejściu etapu przejściowego. Jest to szczególnie ważne dla chorych z nowotworem wątroby, woreczka żółciowego, żołądka lub trzustki. W tych przypadkach dr Budwig uczulała, by pastę z serka i oleju (pastę dr Budwig), wprowadzać po etapie przejściowym bardzo powoli, stopniowo, zwiększając ilość pasty dr Budwig, jednocześnie obserwując, jak chory radzi sobie z jej trawieniem. W razie problemów ze stopniowym wprowadzaniem pasty dr Budwig, korzystaj z dobrze tolerowanych przepisów z etapu przejściowego, nie spiesząc się z wprowadzaniem nowych elementów diety.

Uwaga o godzinach harmonogramu

Dla dr Budwig ważną kwestią było przywrócenie choremu właściwego rytmu aktywności i snu w ciągu doby. Jest to bardzo ważne w kazdym procesie leczniczym. Przestrzeganie podanych godzin posiłków ma ułatwić choremu ciału odzyskiwanie sił, dzięki wykorzystaniu naturalnego dobowego cyklu, jakiemu podlegają wszystkie nasze narządy.

Uwaga o żywności ekologicznej

Pamiętaj, że wszystkie składniki diety powinny pochodzić z upraw ekologicznych. O tym dlaczego jest to wazny wymóg, przeczytaj tutaj.

Uwaga o zasadach diety dr Budwig

Spis najważniejszych zasad w diecie dr Budwig, w tym omówienie etapu przejściowego znajdziesz we wpisie: Dieta dr Budwig – ważne dla wszystkich stosujących, tego nie można pominąć. Koniecznie zaznajom się z nim, by uniknąć błędów, ponieważ działanie diety dr Budwig zależy od rygorystycznego spelniania tych zasad.

Na przykład, aby olej lniany działał tak, jak dr Budwig zamierzyła, z diety trzeba wyelimimować wszelkie inne tłuszcze (nawet te zdrowe, jak oliwa z oliwek, czy olej z wiesiołka) oraz produkty zawierające zakazane tłuszcze, np. jajka, mięso,wędliny i ryby.

HArmonogram posiłków w diecie dr Budwig

ok. 6:00-6:30 (zaraz po pobudce)

ciepła woda – 1-2 szklanki

+ suplement:
światło słoneczne

  • na czczo
  • w oryginalnych rozpiskach dr Budwig woda nie była wymieniana,po latach doświadczeń z dietą dr Budwig zdecydowąłam się ją wyraźćnie włączyć w harmonogram, tutaj przeczytasz dlaczego
  • chodzi o wodę czystą, niegazowaną
  • najlepiej, gdy jej temperatura jest zblizona do temperatury ciała, czyli ma ok. 30-40 st C
  • należy pić ją powoli, małymi łykami „zażywając” jednocześnie światła słonecznego (w ogrodzie, na balkonie lub otwartym oknie – nie przez szybę!)
  • po wypiciu wody i nasłonecznieniu wskazane są naprzemienne prysznice (można w tym czasie stosować zabiegi ratunkowe)

7:00

sok z kiszonej kapusty lub innej kiszonki – 1 szklanka*

+ suplement:
probiotyki (opcjonalnie)

  • wciąż na czczo
  • chodzi o sok wyciśnięty z całej kiszonej kapusty, a nie o wodę spod kapusty
  • ma być to sok niepasteryzowany
  • można stosowac także sok z kiszonych buraków, ale sok z kiszonej kapusty ma stanowić przynajmniej połowe soków w tygodniu
  • *osoby początkujące muszą sok z kiszonek rozcieńczać, tutaj wyjaśniam jak
  • pierwotnie dr Budwig polecała maślankę (mleko acidofilnego, kefir, kwaśne mleko, koniecznie jak najmniej tłuste, najlepiej 0% tłuszczu), jednak sok z kiszonej kapusty okazał się najbardziej korzystny dla zdrowia jej pacjentów i to właśnie on rozpoczyna plan posiłków w ostatniej jej książce
  • my czasem korzystaliśmy w tym miejscu z domowego kiszonego barszczu naturalnego lub domowej kiszonki wielowarzywnej, przy czym sok z kiszonej kapusty ma stanowić większość

ok. 7:45

herbata przedśniadaniowa – 1 szklanka

+ suplement:
drożdze nieaktywne
Transfer Factor (opcjonalnie)

  • przed śniadaniem odpowiednie są herbaty zielona lub ziołowe pobudzające
  • herbaty kofeinowe dozwolone są tylko rano
  • herbata czarna, tylko opkazjonalnie (co parę dni) nieregularnie
  • do herbat warto dodawać zdrowe przyprawy, np. imbir lub soki z kolorowych owoców
  • słodzenie możliwe jest tylko miodem lub naturalnym sokiem z winogron (nie cukrem, ani żadnymi słodzikami)
  • drożdże sa koniecznym suplementem diety dr Budwig (przynajmniej 3 x 1 g)
  • Transfer Factor jest suplementem, który polecam na podstawie swoich 20-letnich doświadczeń, możesz o tym przeczytac tutaj (przynajmniej 3 x 1 g)

8:00

śniadanie

+ suplement:
witamina D3 (wg zaleceń)
świeżo wyciskany sok z cytryny

  • śniadanie przyrządza się jako Muesli dr Budwig
  • zobacz moje przepisy na śniadaniowe Musli dr Budwig
  • witaminę D3 w kroplach, np. Vigantol wmieszać w śniadaniową porcję pasty dr Budwig
  • świeżo wyciskanym sokiem z cytryny (w ilości wg uznania) skropić owoce
  • do 15 minut po śniadaniu wyjdź na spacer

10:00

sok z warzyw okopowych – 1 szklanka

+ suplement:
1 łyzeczka (5ml) oleju z kiełków pszenicy (lub pestek dyni)
3 orzechy brazylijskie (lub włoskie)

  • Sok powinien być świezo wyciskany
  • Szczególnie ważny jest sok z marchwi, ale można także stosować soki z innych warzyw korzeniowych, przy czym sok z marchwi powinien stanowić przynajmniej połowę soków w tygodniu
  • Dr Budwig proponowała w tym miejscu oprócz marchwiowego także: sok z rzodkwi, rzepy, selera, buraka
  • Ja jako okresowy zamiennik dla soku z marchwi proponuję np. taki mix wg receptury Rudolfa Breussa:  2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka najlepiej wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
  • do wyciskania soku z niesłodkich warzyw, np. selera można dodać małe jabłko, ale do marchewki lepiej nie dodawać
  • olej suplementacyjny wmieszać do soku (nie używac więcej oleju)
  • orzechy najlepiej zagryzać popijając sok, ale jeśli są problemy z gryzieniem można je zmielić i wmieszać do soku

ok. 10:30

opcja „dla głodomorów” – II śniadanie (nieobowiązkowe)

  • II śniadanie jest małą przekąską na bazie oleoluxu dr Budwig, kawałka żółtego sera BIO (twardego, np. parmezan lub pleśniowego, np. camembert lub kozia rolada) oraz owoców, najlepiej innych niż w musli (np. arbuz, melon) lub warzyw typu: rzodkiewka, ogórek, pomidor, kiełki itp.
  • można włączyć 1 małą kromkę ekologicznego, pełnoziarnistego chleba na zakwasie, ale nie polecam, tutaj przeczytasz dlaczego

11:00

sok „chlorofilowy” – 1 szklanka

+ suplement:
świeżo wyciskany sok z cytryny
chlorella i/lub spirulina w tabletkach

  • oryginalnie dr Budwig zalecała sok z pokrzywy, ale pijąc sok z pokrzywy potrzebne są przerwy, a w okresach przerw proponuję pić sok z młodego zielonego jęczmienia
  • proponuje oba te soki używać zamiennie: 2 tygodnie sok z pokrzywy a następnie przez miesiąc sok z młodego jęczmienia
  • sok chlorofilowy moze być świezo wyciskany lub kupny (ale wysokiej jakości)
  • uwaga! sok pije sie po rozcieńczeniu letnią wodą i dodaniu soku z cytryny
  • kupne soki rozcieńcza się wg zaleceń na opakowaniu, a soki świezo wyciskane w proporcji: 2-3 łyzki na szklankę
  • spirulina i/lub chlorella dostarczą wiele mega leczniczych zielonych substancji, które trudno zapewnić w codziennej diecie

12:00

wielodaniowy obiad

1. aperitif o 12:00

+ suplement:
zmielone na świeżo siemię lniane

  • aperitif to lampka wytrawnego szampana (lub wytrawnego wina musującego typu prosecco) z wmieszaną łyżką zmielonego na świeżo siemienia lnianego (można stosować gotopwe granulaty siemienia do diety dr Budwig, np. Przysmak śniadaniowy Primanatury)
  • ten napój jest szczególnie korzystny dla bardzo ciężko chorych pacjentów
  • można dosłodzić ekologicznym sokiem z winogron (bez dodatku cukru) lub miodem
  • osoby z przeciwskazaniami do picia alkoholu, mogą użyć zamiennie herbatę na trawienie, sok z winogron lub z cytryn z wodą gazowaną (wyjątkowo) i dodatkiem ziół pobudzających trawienie, np. mięty lub imbiru

2. sałatka (surowa) ok. 12:15

+ suplement:
świeżo wyciskany sok z cytryny
1 łyżka pestek z dyni

  • Sałatka obiadowa ma się składać z surowych lub kiszonych warzyw z sosem na bazie pasty dr Budwig.
  • zobacz moje przepisy na sałatki obiadowe w diecie dr Budwig
  • Ważną zasadą podzcas komponowania posiłków jest różnorodność, dlatego zmieniaj warzywne składniki sałatek.
  • Dr Budwig proponowała np. używać liści mlecza, rzeżuchę, seler, roszponkę, rzodkiew, kiszoną kapustę, chrzan, zieloną paprykę, czy też kiszone ogórki.
  • suplementy dopilnują, aby nie zabrakło niedoborowych witamin i minerałów

3. ciepłe danie obiadowe ok. 12:30
+ suplement:
świeżo wyciskany sok z cytryny
1 łyżka kiełków (zarodków) pszenicznych lub owsianych (ekologicznych)

  • ciepłe danie to posiłek na bazie warzyw, w tym grzybów i strączków oraz kasz
  • należy dbać o maksymalną różnorodność składników warzywnych i ziołowych
  • w każdym posiłku nalezy użyć ziół i przypraw innych niż sól ziołowa i pieprz
  • należy przestrzegać 7 zasad zdrowego gotowania
  • po ugotowaniu do dania dodaje się pastę dr Budwig oraz oleolux
  • suplementy dopilnują, aby nie zabrakło niedoborowych witamin i minerałów
  • zobacz moje przepisy na ciepłe dania obiadowe w diecie dr Budwig

3. deser ok. 12:50
+ suplement:
świeżo wyciskany sok z cytryny

  • deser to ważne danie obiadu, jego bazę stanowi ostatnia porcja pasty dr Budwig.
  • deser może mieć postać koktajlu, kremu lub pucharka owocowego, alkoholowego lub owocowo-alkoholowego
  • jeśli używa się alkoholu, musi być całkowicie wmieszany w pastę dr Budwig
  • zobacz moje przepisy na desery w diecie dr Budwig

3. deser ok. 12:50
+ suplement:
świeżo wyciskany sok z cytryny

  • deser to ważne danie obiadu, jego bazę stanowi ostatnia porcja pasty dr Budwig.
  • deser może mieć postać koktajlu, kremu lub pucharka owocowego, alkoholowego lub owocowo-alkoholowego
  • jeśli używa się alkoholu, musi być całkowicie wmieszany w pastę dr Budwig
  • zobacz moje przepisy na desery w diecie dr Budwig
  • po deserze nalezy wyjść na spacer (minimum 30 minut)

4. herbata poobiednia ok. 14:00 – 1 szklanka

+ suplement:
drożdze nieaktywne
Transfer Factor (opcjonalnie)

  • po obiedzie odpowiednie są herbaty ziołowe wspomagające trawienie
  • nie można pić herbat kofeinowych
  • do herbat warto dodawać zdrowe przyprawy, np. imbir lub soki z kolorowych owoców
  • słodzenie możliwe jest tylko miodem lub naturalnym sokiem z winogron (nie cukrem, ani żadnymi słodzikami)
  • drożdże sa koniecznym suplementem diety dr Budwig (przynajmniej 3 x 1 g)
  • Transfer Factor jest suplementem, który polecam na podstawie swoich 20-letnich doświadczeń, możesz o tym przeczytac tutaj (przynajmniej 3 x 1 g)

15:00
seria soków „enzymatycznych” – 1-4 szklanki

+ suplement:
mielone na świeżo siemię lniane (lub gotowy zamiennik)

Najpierw o 15:00 – 1 szklanka soku ananasowego

Następnie o 15:30 – 1-3 szklanki soku z papai (Fermentgold).

  • do każdej szklanki soku należy wmieszać 1 łyżkę zmielonego na świeżo siemienia lnianego lub odpowiedniego zamiennika (można stosować gotopwe granulaty siemienia do diety dr Budwig, np. Przysmak śniadaniowy Primanatury)
  • pić powoli.
  • soki muszą być ekologiczne, bez dodatku cukru i konserwantów, jak najwyższej jakości (chodzi o to, aby procesy produkcyjne były na tyle delikatne, aby nie uszkodzić enzymów)
  • ilość szklanek zależy od stanu zdrowia, im jest trudniejszy tym więcej szklanek będzie korzystne, piszę o tym tutaj

ok. 17:45

herbata przedkolacyjna – 1 szklanka

+ suplement:
drożdze nieaktywne
Transfer Factor (opcjonalnie)

  • przed kolacją odpowiednie są herbaty ziołowe uspokajające, na sen, relaks lub wspomagające trawienie
  • dla osób, które mają problemy z zasypianiem polecam herbatę rooibos, tulsi, melisę, rumianek, kozłka.
  • herbaty kofeinowe są o tej porze zakazane
  • do herbat można dodawać zdrowe przyprawy, np. imbir lub soki z kolorowych owoców
  • słodzenie możliwe jest tylko miodem lub naturalnym sokiem z winogron (nie cukrem, ani żadnymi słodzikami)
  • drożdże są koniecznym suplementem diety dr Budwig (przynajmniej 3 x 1 g)
  • Transfer Factor jest suplementem, który polecam na podstawie swoich 20-letnich doświadczeń, możesz o tym przeczytac tutaj (przynajmniej 3 x 1 g)


18:30

kolacja
+ suplement:
świeżo wyciskany sok z cytryny
sos sojowy (opcjonalnie)

  • kolacja w diecie dr Budwig to ciepły posiłek na bazie płatków owsianych, kaszy gryczanej lub innej kaszy bezglutenowej ugotowanej mna wywarze warzywnym lub mleku
  • danie moze mieć postać zupy lub kleiku/owsianki.
  • powinno to być danie przyprawione do smaku ziołami i przyprawami korzystnymi na noc (nie ostrymi), np. gałka muszkatołowa, kurkuma
  • do dania kolacyjnego dodaje się oleolox
  • można dodać drożdże nieaktywne (źródło witamin B)
  • po kolacji zalecany jest spacer, wystarczy 15 minut

20:30

lampka czerwonego wytrawnego wina BIO (dla osób z problemami z zaśnięciem)

  • wino można dosłodzić łyżeczką miodu lub sokiem winogronowym
  • jako zamiennik alkoholu można wykorzystać sok z winogron, sok z wiśni lub sok z kiszonej kapusty
  • po wieczornym winie wskazane są naprzemienne prysznice (można w tym czasie stosować zabiegi ratunkowe)
  • należy zadbać o odpowiednie zaciemnienie i ochłodzenie sypialni

22:00

sen

  • idź do spania przed 22:00, wtedy sen będzie zdrowszy
  • sen jest ogromnym narzędziem terapeutycznym, zadbaj więc o to, aby był jak najbardziej regeneracyjny
  • jedną z ważnych pomocy w zaśnięciu jest zupełne zaciemnienie sypialni

Szczegółowy jadłospis

Dla osób rozpoczynających dietę dr Budwig początki są zwykle bardzo trudne. Podstawowym problemem jest pytanie: co jeść, skoro tak wiele jeść nie można. Do tej pory, dla wielu pacjentów podstawą wyżywienia były przecież: chleb, mięso, wędliny i słodycze.

W styczniu 2007 roku opracowałam przykładowy jadłospis diety dr Budwig na 5 dni. Cały czas krąży w internecie jako dokument pdf. Rezygnuję jednak z umieszczenia go ponownie w pierwotnej formie. Po pierwsze w międzyczasie zrewidowałam materiały źródłowe i własne opracowania i dopatrzyłam się nieścisłości. Po drugie, okazało się, że 5-dniowy jadłospis nie był dla wszystkich czytelny i wielu osobom zasugerował obowiązkowe menu do powielania, co 5 dni w kółko! Tymczasem potrawy można dowolnie komponować i zmieniać, oczywiście w ramach ustalonego rytmu posiłków (śniadanie, obiad, kolacja), w oparciu o dozwolone w diecie składniki. I teraz właśnie pracuję nad uniwersalnym systemem, który umożliwi samodzielne komponowanie jadłospisu i posiłkow w 100% zgodnych z dietą dr Budwig.

Zanim dopnę wszystko na ostatni guzik, tutaj znajdą Państwo przykładowe przepisy, które dadzą pogląd jak wyglądać powinny śniadania oraz 3-daniowe obiady:

Proszę pamiętać, że przykładowe przepisy są jedynie sugestią. Można dowolnie zmieniać rodzaje kasz, warzyw, przypraw itd. o ile są dozwolone w diecie dr Budwig.

Podczas przyrządzania posiłków, należy kierować się podstawowymi zasadami diety dr Budwig i przestrzegać wszystkich nakazów i zakazów.

Komponując jadłospis na dany dzień, należy:

  • wybierać składniki sezonowe i lokalne (bo liczy się świeżość)
  • zapewnić jak największą różnorodność i różnobarwność składników, tak, aby np. nie powtarzać bananów zarówno w śniadaniowym musli, jak i w poobiednim deserze.

Koniecznie przeczytaj także, jakie są zalecenia dr Budwig odnośnie trybu życia i aktywności fizycznej.

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-