Dietę dr Budwig rozpoczynamy okresem przejściowym. Przeprowadzamy go tylko na początku, aby złagodzić ewentualne problemy trawienne związane ze zmianą diety. Szczególnie ważne jest to w przypadku pacjentów bardzo osłabionych, chorych na chorobę nowotworową oraz ze schorzeniami układu pokarmowego. Więcej na ten temat tutaj.
Po okresie przejściowym rozpoczynamy właściwą dietę, w której codziennie występują:
- sok z kiszonej kapusty ( we wcześniejszych książkach dr Budwig podawała też kwaszone mleko typu: kefir, maślanka, jogurt)
- olej lniany zimnotłoczony, siemię lniane, olej kokosowy virgin lub deodoryzowany
- biały chudy ser, chudy jogurt, maślanka lub kefir (0% tłuszczu)
- kasze gryczana lub jaglana, ryż pełnoziarnisty, płatki owsiane
- surowe i gotowane warzywa (pomidory, kapusta, oraz strączkowe: soczewica, cieciorka, fasola – bogate źródła lizyny) oraz surowy sok z warzywny (np. z marchewki)
- surowe owoce (winogrona, banany, jabłka, owoce jagodowe, wiśnie, czereśnie, ananas, papaja) a w ciężkich stanach surowe soki z papai lub ananasa,
- orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały (zabronione są orzeszki ziemne)
- przyprawy (majeranek, kminek, koper, szczypiorek, pietruszka, gorczyca, kurkuma, imbir i inne)
- drożdże liofilizowane w płatkach lub paście
- jako zdrowe słodycze: suszone figi, daktyle, rodzynki
- herbaty (szczególnie zielona).
- czerwone wytrawne wino lub wytrawny szampan
Poza tym w diecie od czasu do czasu występują:
- żółte sery bio: zarówno te twarde, jak parmezan, jak i pleśniowe (dla osób szczególnie łakomych, dozwolone tylko przed południem )
- chleb pełnoziarnisty, tradycyjny (na zakwasie, bez polepszaczy)
Wszystkie podane składniki i przetwory (łącznie z herbatami i winem) powinny pochodzić z upraw ekologicznych. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku bananów i cytrusów, które – jeśli pochodzą z upraw nieekologicznych – obficie polewane są chemikaliami. Wystrzegać się też należy konserwowanych orzechów (surowo zabronione są orzechy ziemne!).
Osoba zdrowa, która chce zastosować dietę profilaktycznie może także włączyć do swojego jadłospisu:
- świeże ryby, najlepiej z jak najbardziej nieskażonych zbiorników i jak najbardziej ekologicznych hodowli np. pstrąg tęczowy lub oceaniczne np. łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w Omega-3) . Wystarczy 10 do 25 dekagramowa porcja ryby, co jakiś czas. Pamiętajmy, że wiele gatunków ryb skażonych jest metalami ciężkimi! Zachowajmy zatem wielką ostrożność przy ich wyborze.
- mięso i drób – tylko nie przetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach niedużych oraz okazjonalnie. Wzorujmy się na starych zwyczajach: dawniej mięso jadało się tylko w niedzielę i święta…
Inne ważne zalecenia każdej zdrowej diety:
- Posiłki powinny być sporządzane zawsze na świeżo. Muszą być urozmaicone, kolorowe i smaczne!
- W sumie ilość wypitych płynów (licząc zupy) nie może być mniejsza niż 2,5 litra.
- Płyny pijemy zawsze bardzo powoli długo trzymając je w ustach, posiłki również zjadamy powoli, długo przeżuwając. W ten sposób rozpoczynamy trawienie już w ustach i ułatwiamy pracę całemu układowi trawiennemu.
- Należy zaopatrywać się w zdrową, ekologiczną żywność, szczególnie w warzywa i owoce ekologiczne!
- Soki powinny być świeżo wyciskane, najlepiej jeśli są wyciskane przez prasę lub wyciskarki ślimakowe.
- Soli używać najlepiej w postaci soli ziołowej.
Zobacz: resume poświęcone podstawowym informacjom o składnikach diety dr Budwig.