Dzisiaj proponuję jesienne wariacje dyniowe.
Spaghettti orkiszowe z sosem dyniowym
Składniki na ok. 2 porcje:
- 20 dag makaronu spaghetti z pełnej mąki orkiszowej (lub inny typ makaronu z pełnej maki orkiszowej),
- ok. 25 dag dyni ,
- 6 pomidorków koktailowych (można opuścić ten składnik),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu cayenne,
- tymianek i rozmaryn,
- sól, pieprz
- oraz pasta z odpowiedniej ilości łyżek oleju lnianego.
Pokrojoną w kostkę dynię wkładamy na 10 minut do nagrzanego na 220 stopni piekarnika.
W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją krótko na oleju kokosowym. Do cebuli dodajemy zmiażdzone ząbki czosnku a następnie rozpieczoną w piekarniku dynię. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem ok. 10 minut.
Przekrojone na pól pomidorki wkładamy do wyłączonego już piekarnika, aby je lekko zgrillować. W tym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Wykładamy na talerz porcję makaronu, na to porcję sosu, a na sos – porcję pasty. Dekorujemy małymi pomidorkami.
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa:
Składniki na ok. 2 porcje:
- 5-6 średnich ziemniaków,
- ok. 50 dag dyni,
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- oraz porcja pasty z odpowiedniej ilości łyżek oleju lnianego.
Ziemniaki ugotować wcześniej ( np. po śniadaniu) w mundurkach na parze przez ok. 15 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Ziemniaki i dynię pokroić w plasterki o grubości ok. 5 mm (plasterki dyni powinny mieć średnicę zbliżoną do średnicy ziemniaków). W rondlu rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego przyprawy. Następnie wsypać tam dynię i ziemniaki. Dobrze wymieszać, aby warzywa oblepiły się olejem z przyprawami. Układać plasterki na przemian, „na stojąco”, w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut.
Dekorujemy na talerzu porcją pasty.
Zupa dyniowa z soczewicą „po hindusku”
Składniki na ok. 2 porcje:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- ok. 50 dag dyni
- 2 marchewki
- łyżka drożdży liofilizowanych
- sól i pieprz ziołowy
- zestaw ziół kuchni hinduskiej, po szczypcie: szafranu lub kurkumy, cynamonu, garam masali (ilość dopasować do własnych upodobań)
- posiekana łyżeczka imbiru
- szczypta cząbru
- oraz 2 łyżki oleoloxu
Cebulę drobno posiekac. Rozgrzać w rondlu olej kokosowy. Wsypać zioła hinduskie, a po ok. 30 sek. dodać cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodać czosnek, marchew pokrojona w talarki, imbir i dynię. Poddusić ok. 5 minut po czym dorzucić soczewicę i zalać 4 szklankami wody. Dodać drożdże i pozostałe przyprawy. Gotować ok. 20 minut. Podawać w takiej postaci lub zmiksowaną. Na talerzu dodać łyżkę oleoloxu.