„Właściwy wybór i przyrządzanie tłuszczy jest nadzwyczajnie ważne dla całej rodziny, wpływając nawet na jej dobre samopoczucie.”
Dr Johanna Budwig, „The Oil Protein Diet”
Bardzo zdrowy tłuszcz
Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. Jest doskonałym produktem spożywczym, najbogatszym roślinnych źródłem niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego: alfa-linolenowego.
1 łyżka oleju lnianego (15 ml) zawiera ok. 7 gram kwasu alfa-linolenowego (kwasu ALA) oraz 130 kalorii.
Codzienne dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT jest konieczne zarówno dla zachowania zdrowia, jak i odzyskania go.
Do niedawna jako NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe uważano jedynie kwas linolowy z rodziny Omega-6 (wchodzi w skład oleju lnianego). Obecnie wiadomo już, że organizm ludzki koniecznie potrzebuje dostarczać z zewnątrz również kwasy z rodziny Omega-3 (np. kwas alfa-linolenowy) . Naukowcy dowodzą, że nie tylko jakość dostarczanego kwasu tłuszczowego jest istotna dla zdrowia człowieka: istotna jest także proporcja poszczególnych rodzajów spożywanych kwasów tłuszczowych.
W naszej współczesnej diecie bazującej głównie na przetworzonej żywności, kwasów Omega-3 praktycznie nie dostarcza się organizmowi w ogóle, podczas gdy Omega-6 obecne są w nadmiarze. Ta dysproporcja powoduje – między innymi -zachwianie równowagi immunologicznej, nadmierną skłonność do stanów zapalnych.
W 1 łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłuczonego na zimno ok. 50% składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy z rodziny Omega-9 oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Pozostałe ok. 10% składu to kwasy nasycone.
W wielu obecnie publikowanych opracowaniach dotyczących zdrowego odżywiania zalecana „złota proporcja” Omega 3 do Omega-6 w diecie waha się w granicach od 4:1 do 1:1. Proporcja tych kwasów w oleju lnianym jest zatem doskonała: wynosi 2,5:1.
Zastosowanie oleju w diecie dr Budwig
Dla Dr Budwig olej lniany miał pierwszorzędne znaczenie w leczeniu. Dostarcza on kwas tłuszczowy Omega-3, którego brakuje zarówno osobom chorym na nowotwory, jak i cierpiącym na depresje czy mającym kłopoty z koncentracją. Jest to bowiem składnik nieodzowny dla każdej komórki w każdym zakamarku naszego ciała: zarówno stanowiący o jej właściwej budowie fizycznej, jak i elektromagnetycznej, warunkujący prawidłowe przemiany metaboliczne, sprawne przewodzenie impulsów elektrycznych, regulujący gospodarkę hormonalną itd. Gdy brak tak kluczowego składnika doskwiera zbyt długo, rozwija się choroba.
Uzupełnienie braku prowadzi do rozpoczęcia procesów naprawczych. W zależności od stopnia zaburzeń, leczenie może trwać długo (nawet kilka miesięcy) lub bardzo krótko. Sama doświadczyłam spektakularnego ozdrowienia u nastoletniego chłopca. Miał poważne problemy z koncentracją. W szkole radził sobie bardzo kiepsko. Pomagałam mu wówczas z angielskim. Był tak rozkojarzony, że nie był w stanie powtórzyć kilkakrotnie nowego słowa: po drugim, trzecim powtórzeniu rozkojarzał się i nie mógł powtórzyć słowa kolejny raz. Wszystko zmieniło się po podaniu oleju lnianego. Jeszcze w tym samym tygodniu, w którym babcia podała mu pastę dr Budwig, koncentracja wróciła. Byłam zszokowana, oczywiście pozytywnie 🙂 Spodziewałam się, że jeśli jego problemy wynikały z niedoboru to pasta pomoże, ale nie wyobrażałam sobie, że tak szybko!
W diecie dr Budwig olej lniany zjada się przede wszystkim w postaci tzw. pasty dr Budwig: mieszaniny oleju lnianego z chudym białym serem, mlekiem lub maślanką. Oprócz pasty zarówno zdrowa, jak i chora osoba może zjeść codziennie 1-2 łyżki oleju „solo”, np. jako sos do sałaty.
Warto wiedzieć
Przeciętny skład i zawartość kwasów tłuszczowych w oleju lnianym – produkcie jednoskładnikowym.
L.p. | nazwa kwasu tłuszczowego | wzór rodzaj kwasu tłuszczowego | rodzaj kwasu tłuszczowego | zawartość w procentach |
1 | mirystynowy | C 14:0 | nasycony | 0,1 |
2 | palmitynowy | C 16:0 | nasycony | 5,0 |
3 | palmitoleinowy | C 16:1 | jednonienasycony Omega-7, cis | 0,1 |
4 | margarynowy | C 17:0 | nasycony | 0,1 |
5 | stearynowy | C 18:0 | nasycony | 4,3 |
6 | oleinowy | C 18:1 | jednonienasycony Omega-9, cis | 20,7* |
7 | oktadecenowy | C 18:1 | jednonienasycony Omega-9, trans* | 0,6** |
8 | linolowy | C 18:2 | wielonienasycony Omega-6, cis | 17,5* |
9 | alfa-linolenowy | C 18:3 | wielonienasycony Omega-3, cis | 50,9* |
10 | arachidowy | C 20:0 | nasycony | 0,2 |
11 | eikozenowy | C 20:1 | jednonienasycony Omega-9, cis | 0,2 |
12 | eikozadienowy | C 20:2 | wielonienasycony, Omega-6, cis | 0,2 |
13 | dokozanowy | C 22:0 | nasycony | 0,1 |
Zatem w oleju lnianym znajduje się w sumie:
9,8 % | kwasów nasyconych |
21,0 % | kwasów jednonienasyconych cis |
68,6% | kwasów wielonienasyconych cis |
0,6% | kwasów nienasyconych trans** |
Zestawienie tabelaryczne podałam za Instytutem Włókien Naturalnych z Poznania. Dotyczy ono konkretnej partii oleju, zatem ulega lekkim zmianom w zależności od jakości surowca.
* Wartości uśrednione, mogą się różnić w zależności od partii surowca i sposobu produkcji
**W każdym naturalnym produkcie (nawet mleku matki) znajdują się śladowe ilości kwasów trans. Problem zdrowotny stanowią one wówczas, gdy ich ilość wzrasta powyżej naturalnej.