Oto te składniki diety, które mają pierwszorzędne znaczenie terapeutyczne i powinny się pojawić na stole chorego codziennie świeże najlepszej jakości. Pamiętaj, że posiłek to czysta chemia! Postaraj się, aby była jak najlepsza w składzie.
- sok z kiszonej kapusty BIO (nie woda spod kapusty, ale sok wyciśnięty kiszonej kapusty, najlepiej w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka rano, a dla smakoszy – także wieczorem,
- olej lniany BIO (wchodzi w skład pasty dr Budwig i oleoloxu) – w sumie 2-8 łyżek w ramach pasty + dodatkowe ilości w ramach oleoloxu,
- twaróg biały chudy BIO (wchodzi w skład pasty dr Budwig) – ok. 10-20 dkg,
- siemię lniane BIO do mielenia na świeżo lub gotowe granulaty: linomel, linufit – 4-6 łyżek,
- miód BIO,
- olej kokosowy BIO zimnotłoczony, ale najlepiej deodoryzowany (bezzapachowy) (do przyrządzania oleoloxu),
- marchew BIO na świeżo wyciskany sok z marchwi – 1 szklanka,
- Fermentgold czyli sok z papai BIO – 1-3 szklanki (konieczne dla obłożnie chorych)
- sok z ananasa BIO – 1 szklanka (konieczne dla obłożnie chorych)
- herbaty ziołowe BIO, w tym zielona
- drożdże liofilizowane – 1 łyżka,
- surowe i suszone owoce BIO najlepiej sezonowe,
- surowe i gotowane warzywa BIO,
- kasze bezglutenowe BIO (jaglana, gryczana) oraz płatki owsiane BIO,
- świeże i suszone zioła,
- wytrawny szampan, wytrawne czerwone wino (konieczne dla obłożnie chorych)