Które pokarmy są najbogatsze w kwasy Omega-3 (prawdziwy ranking)

data publikacji:

ostatnia edycja:

Reklamy sugerują, że najbogatsze w Omega-3 są tłuste ryby, np. łosoś. Ale to nieprawda! Najwięcej Omega-3 mają siemię lniane i tłoczony z niego olej lniany. Olej lniany przewyższa wszystkie oleje rybne, w tym wszelkie trany a siemię lniane wygrywa z wszystkimi innymi pokarmami, w tym z łososiem i orzechami włoskimi. Zobacz ranking pokarmów najbogatszych w kwasy Omega-3.

10 pokarmów, które są najbogatsze w Omega-3

W poniższym rankingu uwzględniłam tylko te pokarmy, które są ogólnodostępne. Pominęłam np. popularny na Alasce olej z foki Oogruk, który zawiera 27,7 g Omega-3 na każde 100 g :).

Miejsce w rankinguNazwa pokarmuŚrednia ilość Omega-3 na 100 g pokarmu [g]
1Olej lniany zimnotłoczony53,449 g
2Olej z łososia34,246 g
3Siemię lniane22,813 g
4Tran z sardynek22,766 g
5Tran z dorsza18,801 g
6Nasiona Chia17,830 g
7Tran ze śledzia11,098 g
8Olej z orzecha włoskiego10,400 g
9Olej rzepakowy9,137 g
10Orzechy włoskie9,080 g
Ranking pokarmów najbogatszych w Omega-3 [1]

Jak widać zimnotłoczony olej lniany ma ponad 2 x więcej Omega-3 niż popularny tran z dorsza. Nawet siemię lniane wyprzedza trany z ryb.

A jak plasują się w tym rankingu surowy łosoś, śledź czy makrela, do których jedzenia zachęca się nas powszechnie?

Surowe ryby wypadają w tym rankingu bardzo kiepsko. Pojawiają się dopiero w drugiej 50-tce.

Makrela atlantycka, surowa2,511 g
Łosoś hodowlany, surowy2,507 g
Śledź pacyficzny, surowy1,830 g
Ilość Omega-3 zawartych w 100 g ryb surowych [1]

W przypadku ryb i olejów rybich (w tym tranów) bardzo kiepsko wypada też jakość kwasów Omega 3. Jest to spowodowane tym, że ryby i oleje dostępne w handlu, nie są super świeże. A kwasy Omega-3 bardzo szybko się utleniają.

Możesz poczytać o tym więcej we wpisach:

2 WażnE uwagI na koniec

1) W przypadku kwasów Omega-3 liczy się nie tylko ilość, ale i proporcja

Aby kwasy Omega-3 mogły korzystnie działać, nie mogą być przytłoczone ilością kwasów Omega-6.

Wyjaśniam to we wpisach:

Olej lniany i siemię lniane są nie tylko najbogatsze w kwasy Omega-3, ale także mają doskonałą proporcję Omega-3 do Omega-6.

2) Żywność bogata w kwasy Omega-3 wspomaga procesy lecznicze

Dietą, która silnie wykorzystuje lecznicze działanie kwasów Omega-3 jest dieta dr Budwig. Od 25 lat uważam tę dietę za najzdrowszą i obszernie o niej piszę na tym blogu 🙂 We wpisie „Dieta dr Budwig ? jak działa?” tłumaczę, jakie mechanizmy zostają uruchomione dzięki dostarczeniu kwasów Omega-3 (jeśli tylko nie zostaną przytłoczone kwasami Omega-6).

Bibliografia:

[1] Źródło danych w rankingu: https://www.myfooddata.com/

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-